Prvovolič

Prvovolič Zdroj: Marek Douša

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Hnutí inteligentní demokracie

Parlamentní demokracie selhává, a nastolovaný prezidentský systém putinovského stylu bude ještě horší. Totalitami si naše země prošla dvakrát, a bylo to úplně nejhorší. Pojďme zkusit nový společenský systém, totiž inteligentní demokracii!

INTELEKT často vymezujeme v kategoriích. Uvádí se obvykle IQ 0<20 předpotopní, ale srozumitelnou odbornou hantýrkou "idiocie" (retardace ve věku 2-4 let), 20-49 „imbecilita“ (retardace ve věku 6-8 let), 50-69 „debilita“ (retardace ve věku 10-12 let), 70-79 hranice slabomyslnosti, a 80-89 hluboký podprůměr. To jest necelá třetina populace je intelektově tupá, a dokonce celá polovina intelektově podprůměrná. Dále si musíme uvědomit, že skoro do odchylky +1 sigma Gaussova rozložení - do intelektu tak 110 - je jedinec v podstatě manipulovatelný a jednoduchý. Takže úplně blbí, hloupí a jednodušší tvoří dvě třetiny populace. Přesto hlas každého z nich má stejnou váhu jako hlas genia. I občana s IQ 80, který o bod přesahuje hranici slabomyslnosti, a proto má volební právo.

Pojďme to zavést trochu jinak, pojďme nechat rozhodovat intelektuální elity! Volič by prostě pro získání volebního průkazu nutně musel projít vyšetřením v státem certifikované psychologické laboratoři, a kdyby neprokázal schopnost odolávat manipulaci, schopnost kritického úsudku a elementární demokratickou gramotnost, tak by šel zase domů. Volební právo by tak zůstalo odhaduji asi dvaceti procentům voličů, to jest kolem milionu a čtvrt skutečně příčetných lidí, co zde žijí, a byl by klid od prohnilé, nefunkční a trapné české politiky, začalo by to normálně fungovat. Volit by mohli jen lidé, které prostě jen tak neokecají úsměvem na billboardu, hesly proti korupci a najímáním slavných komentátorů a moderátorů.

Na systému demokracie není možné nic měnit, ale upřít rozhodovací pravomoce blbým není nic nedemokratického. A žádný společensky systém bohužel zatím vládu skutečných intelektuálních elit nezajistil. Tak to pojďme alespoň na pár set let zkusit!