Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: Jiří Benák / iDNES.cz / Profimedia

Lessyho konec? Dohoda okolo jmenování Bradáčové se naplnila

Odvolaný policejní prezident Petr Lessy si udělal vcelku dobrou analýzu. „Tlak byl obrovský a on (ministr vnitra Jan Kubice) jen čekal, která kauza mu vyjde.“ Přesněji důvody svého odvolání Lessy ani popsat nemohl. Jeho výrok však lze vnímat pouze jako konstatování. K žádné lítosti nad Lessyho odvoláním - natož silným výrokům o politickém zásahu do nezávislosti policie - není důvod. Lessy si totiž za své kroky nic jiného než konec ve funkci nezasloužil.

 

Údajná pomluva náměstka zlínské policie a zneužití pravomocí veřejného činitele, které nakonec Lessyho stály uniformu, jsou opravdu pouhou záminkou, jak se odvolaného policejního prezidenta zbavit. O jeho osudu totiž začalo být jasno už po konci Věcí veřejných v kabinetu a razítko na Lessyho odvolání padlo ve chvíli, kdy se vrchní žalobkyní v Praze stala Lenka Bradáčová.

 

Lessy ve funkci šéfa policie byl za prvé jednoznačným produktem Bárty a jeho blízkého spolupracovníka Michala Moroze. Premiér Petr Nečas se jeho jmenování dlouho bránil, nakonec však byl přetlačen (a navíc potupen) na Hradě Václavem Klausem, jenž se tehdy postavil na Bártovu stranu. Po nástupu Jana Kubice na ministerstvo vnitra bylo záhy zřejmé, že dlouhodobá spolupráce obou je prakticky vyloučena.

 

Lessy byl pod silným vlivem supergurua s Morozem, který neustával ani po odchodu bártovců z kabinetu. Být na Kubicovi, skončil by Lessy už dávno. Kromě jiného kvůli odlišnému postoji k navrhované reorganizaci policie. V ministerské komisi totiž vznikla myšlenka na zřízení kriminální ústředny, jež by zaštítila specializované policejní útvary, tedy organizovaný zločin a protikorupční policii.

 

Šéfa tohoto orgánu by jmenoval přímo ministr vnitra. Tím by došlo k závažnému oslabení jak pozice policejního prezidenta, tak ředitelů zmíněných útvarů.

 

Petr Lessy se ale rozhodl bojovat jinak. Začal zneužívat situace, kdy je policejní prezident prakticky neodvolatelný, šikovně naskočil na mediální vlnu „politici, ruce pryč od orgánů činných v trestním řízení“ a začal otevřeně střílet do nadřízených politiků. Tím se více a více stával policejním prezidentem „aktivistickým, nikoli aktivním“, abychom parafrázovali slova hradního klasika.

 

Pro premiéra Nečase byl sice Lessy personou non grata dlouho, definitivní zlom ale nastal při útoku policejního prezidenta na ministra financí Miroslava Kalouska v televizním přímém přenosu z jednání bezpečnostního výboru ve sněmovně.

 

Nečas má sice tisíc důvodů nepřát Kalouskovi nic dobrého, ale ještě víc nenechat si od představitelů Věcí veřejných a ČSSD ve spojení s policejním prezidentem (jak na onom výboru předvedli) demontovat vlastní koaliční kabinet. Lessy navíc v nastoleném trendu pokračoval a zhusta ještě přidával plyn, viz jeho aktivistický dopis či výpady na Kubicovu adresu.

 

K definitivnímu zlomu pak došlo při jmenování Lenky Bradáčové. Reflex už 9. srpna napsal následující řádky: „Před pár týdny křičel Miroslav Kalousek na policejního prezidenta jak na lessy a premiér Petr Nečas hovořil o jeho možném konci. Nyní je kolem Petra Lessyho až podezřelé ticho. Možná proto, že jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní žalobkyní bylo podle informací Reflexu premiérem podmíněno následující dohodou: informací o antedataci návrhu se znevěrohodní Pospíšil, dále definitivně skončí spekulace o vytvoření superúřadu pro boj s korupcí. A konečně, ostatní strany podpoří Lessyho konec ve funkci. Odpočítávání začalo.“

 

A ještě minulý čtvrtek po dělostřelecké kanonádě odehrávající se především v Právu v Reflexu vyšla tato zmínka: „Před dvěma týdny Diář popisoval dohodu doprovázející jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní žalobkyní v Praze. Její součástí bylo podle lidí z okolí premiéra Petra Nečase, že ve funkci skončí policejní prezident Petr Lessy. Od té doby snad neuplyne den, kdy by se v médiích neobjevila zmínka o dalších a dalších výtkách, spojování se šedou eminencí VV Michalem Morozem, zahájených trestních řízeních či o odsudcích ,neúnosného či nepřijatelného‘ chování policejního prezidenta ministrem vnitra Kubicem a premiérem Nečasem. Hra na Lessyho zřejmě spěje do velkého finále.“ Jmenování Bradáčové totiž mělo vzít argumenty všem, kteří by při odvolávání Lessyho zkoušeli tvrdit, že jde o snahu zametat politické kauzy.

 

Velké finále tedy máme prozatím za sebou. Že se stal Lessyho nástupcem náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Martin Červíček, o tom se už v politických kuloárech také nějaký ten týden spekulovalo. Teď bude jen zajímavé sledovat propírání Červíčkova vztahu s poslankyní ODS Janou Černochovou a spekulace ohledně jeho vazeb na občanské demokraty.