Modelka pro 3D tisk

Modelka pro 3D tisk Zdroj: Miloš Čermák

Nahota? Fuj!

Podívejte se dobře na fotografii nahoře. Připadá vám na ní něco nevhodného, nebo dokonce urážlivého? Zdá se vám ohrožující dobré mravy, výchovu dětí či klidný spánek nás dospělých? Nikoliv. Protože kdyby to tak bylo, tak bychom ji nepublikovali.

 

Fotka vznikla při přípravě článku „Průša si vytiskl holku“, který si můžete přečíst v posledním čísle Reflexu. Je na ní modelka, jejíž nahou bustu „vytiskl“ designér 3D-tiskáren Josef Průša z plastu. Celý proces jsme pečlivě nejen sledovali, ale také fotografovali a natáčeli.

 

Nemyslím si, že na ženských ňadrech je něco špatného, ale než jsem zmáčkl spoušť, požádal jsem modelku, aby si je decentně zakryla. Chtěl jsem ji publikovat na Facebooku, a jelikož mám mezi přáteli Marka Zuckerberga a svou ženu, zdálo se mi lepší, když se momentka z mého pracovního dne obejde bez bradavek. Tak se také stalo.

 

Fotku jsem publikoval na Facebooku a na Twitteru rovnou ze svého mobilu. Používám nokii s operačním systémem Windows Phone. Jsem s ním spokojen, děkuji za optání, a myslím, že se Microsoftu opravdu povedl. Ale to je vedlejší. Jaké bylo ovšem mé překvapení, když přes noc fotografie zmizela. A Microsoft zablokoval můj účet na serveru SkyDrive.

 

SkyDrive je typickou aplikací tzv. cloudové technologie. Pro ty z vás, kteří poslední roky strávili na opuštěném ostrově nebo v koluzní vazbě, nabízím stručné a zjednodušené vysvětlení. V cloudu neboli „v mracích“ si můžeme ukládat svoje data. Je to šikovná a chytrá věc. Kdesi na internetu mám uložené své hotové i rozepsané články a dostanu se k nim vždy, když potřebuju. Doma, v práci i v autobuse. Všude tam, kde je internetové připojení.

 

SkyDrive k tomuto účelu nepoužívám (mám skvělý Dropbox), dělá to v zásadě bez mého vědomí můj telefon. Tím spíš mě překvapilo zablokování účtu, navíc s notickou, že je to kvůli „nevhodnému obsahu“. Znovu se, prosím pěkně, na tu fotku podívejte, vždyť je to šílené. Dostal jsem 48 hodin na její odstranění, jinak prý přijdu o účet úplně. Vykašlal jsem se na ně.

 

Oficiálně jsem porušil uživatelské podmínky, v nichž se píše o „částečné nahotě“. Neoficiálně se mi dostalo vysvětlení, že „nahotu“ zkoumá automatický software a ten mou fotku vyhodnotil tak, že je na ní „moc kůže“. Kdyby si modelka zakrývala ňadra velkým vibrátorem, tak by to bylo v pohodě … ale protože tam má holé ruce, nějakému počítači to vadí.

 

Co bude následovat? Až nám naše počítače vyčistí fotogalerie, vrhnou se na texty? Označí nevhodné pasáže a vyzvou k jejich vyškrtnutí? Je to velký argument naši víru v cloud ještě jednou promyslet.

 

Na druhou stranu to může znamenat, že se Microsoft zase vrací do hry. Málem jsem na tohoto hegemona devadesátých let zapomněl. A hle, po patnácti letech irelevance a lhostejnosti mám zase důvod tuhle firmu nenávidět! Gratuluji jí k návratu do první ligy.