Video placeholde
Pavel Horňák
Pavel Horňák
Pavel Horňák 1996
Pavel Horňák 2010
Pavel Horňák 2008
10
Fotogalerie

Pamatujete si na Pavla Horňáka? Idol puberťaček husákovského ČSSR slaví padesátiny

Zpěvák Pavel Horňák byl v 80. letech minulého století idolem takřka všech malých i dospívajících dívek v tehdejším husákovském Československu. Jeho plakáty visely téměř v každém dívčím pokojíčku a z magneťáků či gramofonů v nich se linuly jeho hity jako Tričko, Kotě, Škola v přírodě, To si piš nebo Já to zkrátka spískal. Po sametové revoluci Horňák dokončil studium práv a pověsil pěveckou kariéru na hřebík. Dnes tato někdejší pěvecká hvězda, která prodala přes půl milionu desek, slaví 50. narozeniny.

Pavel Horňák se narodil 17. května 1968 v Sokolově, společně s rodiči se však záhy přestěhoval do Prahy. Ke zpěvu byl doma veden od útlého dětství a už na základní škole zpíval ve sboru. Později – v tu dobu již na prahu puberty – založil se svými spolužáky skupinu Faktor. Hráli na besídkách a dětských akcích a přihlásili se i na zprofanovaný festival Politické písně v Sokolově. Na něm v roce 1982 získali Cenu diváků a kolem Horňáka začali kroužit vlivní producenti a hitmakeři František Janeček a Petr Hannig (mimochodem letos kandidoval na prezidenta České republiky).

Horňák a jeho kapela se kvůli tomu však následně rozkmotřili. Faktor začal spolupracovat s Hannigem, zatímco Horňák dal přednost Janečkovi a jeho Krokům, kde stanul po boku Michala Davida, Arnošta Pátka, Markéty Muchové či Jana Cézara. Jeho první písně Škola v přírodě a Kdo ví vyšly v roce 1984 a na ohlasu veřejnosti se mělo ukázat, nakolik je „perspektivní“ do budoucna.

Obě skladby však udělaly díru do světa, tedy do Československa, a jeho repertoár se začal rozšiřovat. Po několika singlech vyšlo v roce 1986 první samostatné album Dva roky prázdnin, které o rok později následovalo Dívčí království. Především první zmiňované album bylo našlapáno hitovkami jako Kotě, Bernardýn nebo Tričko, které Pavla Horňáka katapultovaly na výsluní a otevřely mu dveře i před televizní kameru. Jeho singly i desky šly na dračku, prodávaly se po stovkách tisíc kusů.

V roce 1989 vyšlo Pavlu Horňákovi třetí a poslední album S tebou i bez tebe. V tomtéž roce získal Cenu diváků na Bratislavské lyře za píseň Terč lásky. Po revoluci přišel zlom. Začal se výrazně proměňovat zájem a preference tuzemského publika a o domácí, dosud populární interprety byl zájem spíš na firemních večírcích či v televizních estrádách, kde zpívali většinou na playback nebo poloplayback. „A to je přece jen něco jiného než mít za sebou živou kapelu – rozhodl jsem se zpívání pověsit na hřebík,“ uvedl k tomu Horňák později.

Následovala razantní životní změna, ačkoliv se na ni Horňák víceméně už nějakou dobu připravoval. V roce 1991 zakončil studium na Právnické fakultě a získal titul magistra. Zkoušel sice jeden čas podnikat, ale nakonec se vrátil k právničině. Působil dva roky v Kanceláři Akademie věd ČR, poté v legislativně právním odboru Svazu českých a moravských výrobních družstev a od roku 1997 pracoval jako odborný konzultant v Kanceláři Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Roku 2005 byl jmenován soudcem v Praze se zaměřením na civilní právo.

Pavel Horňák je ženatý a má dvě již dospělé děti. V minulosti poskytl několik rozhovorů, ve kterých uvedl, že rád na svá pěvecká léta vzpomíná. Jedním dechem ale vždy dodal, že svého rozhodnutí pověsit pěveckou kariéru na hřebík nikdy nelitoval.