Ivan Mládek.

Ivan Mládek. Zdroj: Profimedia.cz

Ivan Mládek
Ivan Mládek
Ivan Mládek
Ivan Mládek
Ivan Mládek
26
Fotogalerie

Stvořil Jožina z bažin, studoval s Klausem a vymýšlí deskové hry nejen pro děti. Ivan Mládek slaví 75. narozeniny

Jeho písně Jožin z bažin, Prachovské skály, Jez, Švadlenka Madlenka nebo Medvědi nevědí už dávno zlidověly. Kousavé vtipy a sarkastický humor však k němu dodnes patří stejně jako banjo přehozené přes rameno. Vedle toho píše humoristické povídky, kreslí vtipy a nebo vymýšlí deskové hry pro malé i velké. Se svou kapelou Banjo band neúnavně křižuje republiku,  rozdává humor a do penze se zjevně nechystá. Bavič, zpěvák, skladatel a moderátor Ivan Mládek právě dnes slaví tři čtvrtě století svého života.

Mládek se narodil 7. února1942 v Praze. Vyrůstal v úřednické rodině v Holešovicích. Jeho otec byl právníkem. Absolvoval střední průmyslovou školu strojní a poté Vysokou školu ekonomickou. Jedním z jeho spolužáků byl i pozdější prezident Václav Klaus. „I když jsme se na VŠE asi viděli velmi často, po těch mnoha letech jsme si na sebe moc nepamatovali. Mimo studium jsme měli každý trochu jiné spády. Václav Klaus byl víc na sport, já spíš na hospodu a na muziku. Sblížili jsme se až po revoluci na předvolebních kampaních,“ vzpomínal Mládek před dvěma lety v jednom z novinových rozhovorů.

Ze svého dětství a hlavně pak studentských let Mládek často vzpomínal na návštěvy Krkonoš.

Video placeholde
Ivan Mládek - Jožin z bažin • Youtube.com

„Nejvíc jsem Krkonoše zkoumal během studií v šedesátých letech, zejména hotely Savoy a Jiskru ve Špindlerově Mlýně, hotely Bílý lev a Horský hotel v Janských lázních a také boudy Petrovku a Klínovku. Tam všude jsme s různými kamarády muzikanty zanechávali nezapomenutelný dojem. Základ všech našich krkonošských hudebních těles jsem byl a já a kontrabasista Jerzy Ziebrowski, který se také nikdy nezapojil do socialistického pracovního procesu,“ popisoval své hudební začátky v 60. letech. „Ostatní muzikanti se neustále střídali, jezdil za námi ten, kdo měl čas a chtěl zadarmo pobývat na horách. Nerozhodoval ani věk, ani vzhled, ani povaha, ani hudební kvality. Tak si dovedete představit, co jsme po krkonošských hotelech a boudách produkovali.“

Jeho barvitý životopis dokresluje i emigrace do Francie v roce 1968, z níž se po půl roce vrátil a v Československu založil svoji kapelu Banjo Band, se kterou hraje dodnes. Jeho nejznámějším parťákem byl zpěvák a muzikant Ivo Pešák, který však před šesti lety zemřel.

„Výjimečný byl hlavně svou figurou, obličejem, pohyby. Všichni se mohli ve svých výšlapech na jevišti strhat, ale nikdy nikdo neměl u lidí takovou odezvu jako Pešák. K úspěchu mu stačilo, aby se jenom objevil, postavil se a stál,“ vzpomínal Mládek na svého muzikantského kolegu. S ním také stvořil legendární klip k písni „Jožin z bažin“, který se dočkal i překladu do polštiny, ruštiny či němčiny a v němž Pešák vytvořil nenapodobitelný taneční doprovod.

Zábava a humor provází Mládka po celou jeho kariéru. Vedle hraní s kapelou moderoval populární pořady jako Čundrcountry show nebo Country estráda, podílel se rovněž na vzniku seriálu Cyrranův ostrov. Kromě toho společně s firmou Efko vytváří pro děti deskové hry, které odráží jeho humor a nebo čerpají z jeho písňových textů.

Video placeholde
Ivan Mládek - Zkratky. • Youtube.com

Barvitý je i jeho soukromý život. Se svou manželkou Evou má syna Štěpána, nicméně když slavil před pěti lety své 70. narozeniny, zaskočil přítomné prohlášením, že kromě něj má ještě nemanželského syna Mikuláše, kterého mu porodila jeho milenka Jaroslava Hlavešová, s níž se seznámil v televizi. Dodal však, že kvůli tomu svou rodinu už neopustí.

Chystanou oslavu svých 75. narozenin prý pojme opět netradičně, neboť gratulantům pro změnu předvede svá malířská díla. „Zní to docela vznešeně, že jo? Zvu všechny 28. února do foyeru pražského Divadla Bez zábradlí, kde asi dvě desítky svých volovin vystavím,“ uvedl před několika dny.