Řezník vs. Johny Machette

Řezník vs. Johny Machette Zdroj: archiv

Youtubeři Johny Machette a Teri Blitzen se pokusili o novou vánoční hymnu. Tu už ale dávno stvořil Řezník

S více než půl milionem přehrání za necelých pět dní má klip Vánoční na Youtube slušnou reputaci. Má ale písnička dvou z největších českých youtuberských pulzarů s textem „Už zbývá málo, málo dní, nálada váno, vánoční“ šanci etablovat se jako nová vánoční hymna?

Rotujícím kolům české ekonomiky by se nová vánoční internacionála hodila; testování na lidech přece prokázalo, že v rytmu písní v supermarketech nakupují občané jako zběsilí tuny věcí, které nikdy nebudou potřebovat a před vstupem do obchoďáku neměli o jejich existenci tušení.

Vánoční má předpoklady k tomu, aby zpopulárněla – stojí za ní dvě superoblíbené tváře českého Youtube a její vznik sponzorovalo O2, které už ji nacpe i Ježíškovi do kolíbky. Jenže pár podobných hitů, z nichž některé se dokonce i stejně jmenují, už v éteru máme. Má proti nim Vánoční šanci?

Vánoční vs. Vánoční

Jednu Vánoční složil například Karel Kryl. Což je oldschool. Tam, kde má Kryl „kus loje pro sýkory“, zpívají Johny a Teri „sob mi letí nad hlavou“, a tam, kde Kryl vypráví „lůžko ti jmelím ozdobí, dám fotku do rámečku,“ mají Johny s Teri „děda je pod parou, nechme ho žít“.

Vánoce pro Kryla vypadaly přece jen trochu jinak než pro youtubovou generaci, jejíž superstars sledují místo Tří oříšků pro popelku osmou sérii Přátel a mají trauma z toho, že v obchodě zavřeli.

Vánoční vs. Půlnoční

Tady by měla Vánoční bodovat. Neckářův comebackový hitsong (s kapelou Umakart), se v toptenech nejhranějších vánočních zvukových kulis drží od premiéry Aloise Nebela z roku 2011 a nikomu už moc nevadí, jak se to ze začátku podobá písničceHome od Edwarda Sharpa a The Magnetic Zeros, že tomu „halelůja“ dávno vyšlapal cestu Leonard Cohen a co všechno u toho člověk v tom Tesku nakoupil.

Jenže když jsme v obchoďáku Půlnoční slyšeli poprvé, bylo Teri Blitzen, která teď zpívá Vánoční, jedenáct let. Takže taky oldschool.

Vánoční vs. Vianočna

Tady to youtuberské Vánoce vyhrávají na plné čáře. Johny Machette a Teri Blitzen ve své písni totiž dojí z posluchačů dojetí způsobem, který se blíží citovému vydírání (celý klip vypráví o tom, že Johny je otrávený z toho, jak mu Teri pořád nosí vánoční deserty, a lépe se mu udělá, teprve když se projede nejdražší ulicí v Praze na blikajícím hoverboardu), zatímco z písně Mira Žbirky cáká bezstarostnost, smíření, klid, mír a příměří.

„Melódii o prímerí každý neuverí“? Asi tak.

 

Vánoční vs. Sliby se maj plnit o Vánocích

Tvrdá konkurence. Třiapadesátiletý Janek Ledecký je sice dvaapůlkrát starší než Johny Machette, jenže Sliby se maj plnit o Vánocích už v obchodech jede na plné pecky od roku 1996 (což znamená ještě o čtyři roky déle, než je Teri Blitzen vůbec na světě).

Ledeckého vánoční hit má v sobě pořádnou dávku dojetí (protože „sliby se maj plnit o Vánocích“), stejně jako lidového alibismu (vždyť „sliby se maj plnit“ „o Vánocích“) a jejich text je už devatenáct let zdrojem jednoho a toho samého, do omrzení opakovaného, ale stále ještě zcela nevyčerpaného vtipu.

Vánoční vs. Zasraný Vánoce

Jenže tohle kraluje. Song, který nikdy neuslyšíte v žádném obchoďáku (dokud se tedy nezačnou legálně prodávat raketomety), je na scéně od roku 2011 a na svědomí ho má Řezník (s kolegou DeSadem z formace Sodoma Gomora), s nímž už se Johny Machette jednou do křížku dostal (konkrétně šlo o to, že Johny dostal od Matonky cenu, kterou měl dostat Řezník). I tady se v textu zmiňuje Kevin ze Sám doma jako ve Vánoční a i tady je vánoční strom na náměstí, ale... tím podobnost asi tak končí.

Zasraný vánoce s fenomenálními textovými bravurami jako „rodinu nemám, večeřim sám, žeru šproty, vánoce, zmrde, na Štědrej den do rachoty“ nebo „mě je u prdele Santa nebo malej Kristus, hlavně, že nedošla Fanta a v lednici je citrus“ vítězí na celé čáře nejen nad youtuberskou Vánoční, ale také – možná snad s výjimkou Krylovy Vánoční – nad všemi dalšími zmíněnými songy tím, že zatímco běžný supermarketový weihnachtsong se veze na stříbřité vlně idealizovaného vánočního času, Sodoma Gomora obrací ve své písni Santovi trenky naruby. Občas totiž o Vánocích snížek nepadá – občas se také pěkně chumelí a v Pařížské ulici je takový led, že by ses tam na tom hoverboardu zabil, Johny.