Mel Gibson během natáčení

Mel Gibson během natáčení Zdroj: kviff.com

Mel Gibson během natáčení
Mel Gibson během natáčení
2
Fotogalerie

Hollywoodská hvězda Mel Gibson natočil znělku pro filmový festival v Karlových Varech

Hlavním představitelem nové znělky pro 50. ročník MFF Karlovy Vary se stal loňský držitel Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, herec a režisér Mel Gibson.

Jsme rádi, že se podařilo realizovat znělku s Melem Gibsonem během jediného roku, což je při vytíženosti takovýchto osobností malý zázrak,“ říká prezident  MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška a dodává. „Mel Gibson se netajil tím, že  byl atmosférou na karlovarském festivalu nadšený a já si vážím toho, že splnil slib, který nám ve Varech dal a znělku pro jubilejní ročník natočil.“

Znělku natáčel počátkem května v Los Angeles režisér Martin Krejčí, který s Ivanem Zachariášem od počátku spolupracuje na konceptu festivalových znělek se známými filmařskými osobnostmi. Krejčí již točil například znělku s Jiřím Menzelem nebo Helen Mirrenovou.

A jak se znělka s Gibsonem rodila? „Byl poměrně dlouhodobý proces. Nejdříve jsme se s panem Gibsonem potkali… a domluvili se, že koncept znělek vychází z toho, že si jejich protagonisté dokážou udělat sami ze sebe trochu srandu, což mi speciálně v jeho případě přišlo lákavé,“ popisuje Martin Krejčí. „On s tím souhlasil, tak jsem pak během podzimu napsal takovou scénku, kterou jsme mu poslali a od jeho asistenta nám přišlo potvrzení, že je to v pořádku.“

Natáčení minipříběhu, v němž hlavní roli hraje laureát ceny a křišťálová socha, bylo přece jen trochu náročné, právě z časových důvodů, ale hlavní představitel dokázal svou profesionalitu. „Den před tím točil Mel Gibson do  dvou do rána, takže byl dost unavený, ale v momentě, kdy se rozjela kamera, tak byl jako kdyby v něm někdo zmáčknul knoflík “Mel Gibson“. Natočili jsme všechno maximálně na čtyři jetí,“ říká režisér.

Tvůrcům se navíc podařilo herce překvapit. „Nejvíc ho udivilo, že vše točíme na filmovou surovinu - kamery si prohlížel s nedůvěrou a překvapením… - Myslel jsem, že je to jenom dekorace – říkal nám….když zjistil, že točíme opravdu na film, tak mi přišlo, že to všechno začal brát o trochu vážněji,“ vzpomíná Martin Krejčí. Kamery, které měl na natáčení k dispozici, mají velkou filmovou historii, naposledy byly použity pro slavný film Martina Scorseseho Casino.

Novou znělku s melem Gibsonem uvidí diváci v premiéře v rámci slavnostního zahájení 50.ročníku MFF Karlovy Vary 3. července.