Haywire

Haywire Zdroj: haywiremovie.com

Na co do kina? Ve Zkratu si přijdou na své fanoušci Bonda, Chucka Norrise i Tarantina

Další čtvrtek, další přehled filmových novinek. Nevíte, na jaký nový film vyrazit do kina? Napoví vám nová pravidelná rubrika Terezy Spáčilové, která na Reflex.cz každý čtvrtek zhodnotí a okomentuje filmové novinky.

Zkrat
33|Reflex.cz
USA, 93 minut
Režie: Steven Soderbergh
Hrají: Gina Carano, Michael Douglas, Michael Fassbender, Ewan McGregor, Channing Tatum, Antonio Banderas

Steven Soderbergh si řekl, že se chce při práci taky trochu bavit, a tak začal točit "žánry". Na jaře překvapil katastrofickým filmem Nákaza, nyní posílá do kin akční snímek Zkrat. Jakožto tvůrce - provokatér si v něm samozřejmě hraje s žánrovými klišé. Hlavní hrdinkou není drsná "Xena", ale elegantní agentka s holčíčím pohledem a smrtícími chvaty (její představitelku, atraktivní neherečku Ginu Carano, si Soderbergh vyhlédl přímo v ringu). Chybí i obvyklý monotónní doprovod u akčních scén - ten nahrazují kontrastně náladové samply Davida Holmese. Kamera čarující s formáty i styly dokáže ze soubojů vytěžit až neuvěřitelně fyzický zážitek. Na své si zkrátka přijdou všichni - fanoušci Bonda, Chucka Norrise i Tarantina. Jen zakomplexovaní muži možná ne: tomuhle filmu totiž vládne žena. Nekompromisně.

 

 


 

Čtyři slunce
22|Reflex.cz
ČR, 105 min
Režie: Bohdan Sláma
Hrají: Jaroslav Plesl, Karel Roden, Aňa Geislerová, Klára Melíšková, Igor Chmela, Anička Bubeníková, Jiří Mádl

Na rovinu: kdo miloval Venkovského učitele, bude zklamaný. Bohdan Sláma je skvělý inscenátor a ještě lepší znalec lidských duší, ale tenhle film se chytl do pasti nepřiměřených uměleckých ambicí. Přitom v něm najdeme všechno, co dřív fungovalo: svérázně poetické bezčasí venkova, novodobé ztracence, démona alkohol, chudobu, hořký smích i spoustu beznaděje. Tentokrát je to však jiné. Mělčí. Čtyři slunce vyjdou a pak zase zajdou, a to je málo. Na Slámu.

 

 


John Carter: Mezi dvěma světy
33|Reflex.cz
USA, 137 min
Režie:Andrew Stanton
Hrají:Taylor Kitsch, Mark Strong, Willem Dafoe, Lynn Collinsová, Samantha Mortonová, Polly Walkerová

Smíchejte Hvězdné války, Indianu Jonese, Avatar, Riddicka a jakoukoli pohádku o pricezně, princovi a drakovi, přihoďte třetí rozměr, čtyřmilardový rozpočet a nejmodernější filmové triky a máte podívanou, na kterou se těšili všichni milovníci fantasy (a taky nostalgičtí čtenáři "ábíčka"). Johna Cartera natočil Andrew Stanton, pixarovská legenda, která zatoužila vyzkoušet si hraný film, a přesně podle toho vypadá i výsledek: forma dokonalá, obsah průměrný. Mohlo být hůř, už sám fakt, že za 137 minut výrazněji nezaúřaduje nuda, zasluhuje obdiv, a navíc jsou tu všechny ty roztomilé obludky, na které je Stanton expert. To jen že od dvojnásobného držitele Oscara a kultovního příběhu člověk automaticky čeká zázrak.