crew

crew Zdroj: crew

Gladiátor Lobo a detektiv Fell: Komiksy pro drsné dny

Léto pomalu končí. Vracíte se z pláže a zpíváte si Summer Wind od Sinatry. Se slzou v oku vzpomínáte na propařené noci ve Varech, na tokijský trh s tuňáky a na fronty na pivo na Mácháči. Naštěstí jsou tu pořád ještě komiksy – a v nich návody na to, jak konec léta přežít.

 

Vstup do odporné všední reality podzimu vám usnadní Fell: Kruté město od Warrena Ellise (Transmetropolitan) a Bena Templesmitha  (30 dní dlouhá noc). Sledujeme v něm případy detektiva Richarda Fella, který byl přeložen „z břehu za mostem“ do rozpadajícího, hnijícího, zkaženého, ve věčném toxickém oparu a permanentní noci ponořeného města Snowtown.

 

„Vítejte v měsíční krajině, detektive. Na míle odkudkoliv, ve větší zimě než na kozách eskymačky, a když se tu nadechnete, je po vás.“ Snad všichni tu jsou vyšinutí, perverzní, cyničtí, zkorumpovaní a krutí. Zlo číhá v každém zákoutí (jako enigmatická postava kouřící ozbrojené jeptišky s gumovou maskou Richarda Nixona) a jen detektiv Fell svérázným způsobem vnáší do toho pokrouceného chaosu zdání jistého řádu.

 

crewcrew|crew

 

Warren Ellis opět nezklamal. Jednotlivé příběhy mají drive, nechybí drsné hlášky („Chlastal jak duha. Teď ho bude milion let prcat Satan rovnou do kafáku. Dejte na mý slova. Sláva Ježíšovi.“), ale ani smysl pro spravedlnost a silnou pointu. Slizký horor se míchá s tragikomikou a do melancholie měsíční krajiny prosakuje i nenápadný. Kresba Bena Templesmitha je snová i groteskně expresivní, občas k efektnosti rozostřená a jakoby zahalená jedovatým oparem.

 

Ještě trochu silnější kafe je nové dobrodružství intergalaktického zabijáka Loba nazvané Univerzální gladiátoři od Alana Granta a Johna Wagnera. Náš oblíbený, nadržený a nezničitelný lovec hlav tentokrát přijíždí na každoroční gladiátorské klaní na planetu Mondo Carno.

 

crewcrew|crew

 

Největší jatka ve vesmíru (pro fajnšmekry „zabijárna“) jsou silně medializovaná a přes drsné nástrahy (kulometná alej, krokodýlí bazén, park sebevrahů) také těžce zkorumpovaná. A jako vždy je ta bezdůvodná a laciná brutalita neuvěřitelně zábavná.

 

Fell: Scénář: Warren Ellis, kresba: Ben Templesmith, překlad: Darek Šmíd, vydala Crew

Univerzální Gladiátoři: Scénář: Alan Grant, kresba: John Wagner, překlad: Šimon Španihel, vydala Crew