wej wej

wej wej Zdroj: wikipedia.org

Aj Wej-wej, Číňan se zdviženým prostředníčkem: Jsem venku!

Právník kontroverzního čínského umělce, který v dubnu zmizel v některém z čínských lágrů včera dostal smsku: “Jsem venku”.

 

Aktivista a umělec Aj Wej-wej podle čínských agentur složil kauci a dostal se na svobodu. Přiznal se prý k daňovým podvodům, kvůli nimž jej údajně policie zatkla na letišti, když chtěl zemi opustit. Čínská justice prý rovněž přihlédla k jeho zdravotnímu stavu. Co je umělci, který se kromě jiného podílel na designu olympijského stadionu Ptačí hnízdo (posléze se od olympiády distancoval), úřady nesdělily. Jasné je, že byl ve vězení zbit, a taky že čínské úřady trápí víc jeho prostořekost než jeho účty.

 

“Jsem venku, jsem se svou rodinou a jsem šťastný. Nemůžu mluvit, nemůžu vám dát víc informací, doufám že mi rozumíte, nemohu vám říct víc,” řekl včera v krátkém telefonickém rozhovoru pro CNN.

 

 

Propuštění třiapadesátiletého umělce s vizáží „budhy rouhače“ (s nápisem „fuck“ na holé hrudi) žádali intelektuálové a umělci po celém světě. Jeho zježené vlasy a drze vztyčený prostředníček chyběly Němcům, Polákům, Čechům, Američanům i Britům. Londýnská galerie Tate, kam Aj vloni nechal navézt 150 tun ručně malovaných porcelánových slunečnicových semínek, které vyrábělo na 1600 čínských sklářů, vyvěsila na svou zeď nápis: propusťte Aj Wej-weje.

 

Čínský rebel, vyrůstal v perzekvované rodině, která byla, podle BBC, nucena na čas utéct do poušti Gobi a žít v jeskyni. Jeho otec Aj Qing, čínský básník, deset let uklízel záchody. Jeho syn na čas emigroval do New Yorku, kde si získal pověst hráče, vymetače kasin, který je v “mezičase” sakra dobrý umělec. Po návratu do Číny se stal prominentním kritikem tamního režimu, zvlášť hlasitým zejména roku 2008 po zemětřesení v provincii S'-čchuan, kdy pátral po obětech, po studentech, které zavalily trosky zfušované budovy školy.

 

 

A na jazyk si nezačal dávat pozor ani po sérii domácích vězení a ani poté, co bez varování srovnali se zemí jeho ateliér. Než čínské úřady odstřihly jeho blog, ještě než byl v dubnu zatčen, Aj Wej-wej napsal: “Co mi mohou udělat? Nic víc, než mě ztrestat, unést, zavřít mě, nebo se mě pokusit vymazat ze světa.. ale chybí jim fantazie, schopnost radovat se a létat.”