REFLEKTOR: Historie jinak

REFLEKTOR: Historie jinak

REFLEKTOR: Historie jinak

Poslední prázdninová dávka filmových premiér se ohlíží do minulosti. Nejspíš aby se měly děti podle čeho učit v hodinách dějepisu. Snad pochopí, že tahle verze historie je poněkud nestandardní... HANEBNÝ PANCHARTI – ZAŽÍT WOODSTOCK – HODINU NEVÍŠ – NÁVRH

Poslední prázdninová dávka filmových premiér se ohlíží do minulosti. Nejspíš aby se měly děti podle čeho učit v hodinách dějepisu během nadcházejícího školního roku. Snad pochopí, že tahle verze historie je poněkud nestandardní.


Premiéry 27. 8. 2009





Nejdál zašel zlobivý Quentin Tarantino, který rezolutně přepsal druhou světovou válku a dopřál židům odvetu. Alespoň se tak původně zdálo, když si vymyslel elitní jednotku židovských zabijáků, kteří revidují obraz „trpícího židovského národa“ nekompromisním potíráním nacistického zla. Skalpování nácků a vyřezávání hákových křížů do čel patří k těm méně drastickým dovednostem z jejich repertoáru … Drzého převracení historie ale Tarantino moc důsledně nevyužil – velká židovská odveta zaniká pod přívalem jeho scenáristických exhibic, zhmotněných do sáhodlouhých dialogů a desítek marnivých cinefilních narážek. „Upravená verze druhé světové války“ je v Panchartech hlavně záminkou k tarantinovskému odkazování na válečné filmy nebo německou a francouzskou kinematografii, a ne nosnou podstatou. Trochu škoda, ne?


HANEBNÝ PANCHARTI (Inglourious Basterds)
USA/Německo/Francie 2009
Režie: Quentin Tarantino
Hrají: Brad Pitt, Mélanie Laurentová, Christoph Waltz, Eli Roth, Diane Krugerová ad.
Distribuce v ČR: Bontonfilm
153 minut







Ne nepodobný případ skýtá oslava významného kulatého výročí: přesně čtyřicet let už uběhlo od legendárního Woodstocku. Ikonický festival se víc a víc mění v pouhou vzpomínku několika pamětníků, při vší své „lásce, pokoji, zfetovaně vyklidněném oslavování hudby a Jimim Hendrixovi“ se nevyhnutelně překlápí v mýtus, jemuž se dá sotva uvěřit. Ani režisér Zkrocené hory a Tygra a drakaAng Lee jeho ducha zázračně nevyvolal – pouze se jej letmo dotkl v decentní komedii o útrapách jeho organizátorů. Čtyřicet let poté, a z generačního milníku je voňavá kulisa s omletými hranami. Má vůbec takové jemné vzpomínání na živelnou hudební revoluci smysl?

ZAŽÍT WOODSTOCK (Taking Woodstock)
USA 2009
Režie: Ang Lee
Hrají: Demetri Martin, Kevin Chamberlin, Emile Hirsch, Liev Schreiber ad.
Distribuce v ČR: Hollywood Classic Entertainment
110 minut







Další extravagantní žánrové poskoky přicházejí z Česka, kde se své dramatizace dočkala kauza heparinových vražd. Formulka „inspirováno skutečnými událostmi“ na Západě předurčuje ke sbírání cen a k nadšeným reakcím festivalového publika — u nás platí přesný opak. Utopení nemocničních zločinů do přepálené temnoty, do hororových kulis s úpícími důchodci a satanášským pohledem Václava Jiráčka předkládá otázku, jak, proboha, dopadnou případné filmové interpretace vraždy Kočky mladšího nebo lumpáren z kuřimského domu Klokánek.

HODINU NEVÍŠ
ČR 2009
Režie: Dan Svátek
Hrají: Václav Jiráček, Ivan Franěk, Marián Geišberg, Zita Kabátová ad.
Distribuce v ČR: Bioscop
94 minut









Poslední film týdne neřeší dějiny, neřeší vlastně vůbec nic. Žánr romantické komedie koneckonců nic takového nevyžaduje – a i proto bude NÁVRH se Sandrou Bullockovou a sympaťákem Ryanem Reynoldsem ze všech zmíněných titulů komerčně nejúspěšnější a mezi masami nejoblíbenější. Zčásti zaslouženě. Tvůrci chytře vybrali do svého filmu vše, co výborně fungovalo v jiných komediích (nejen těch zamilovaných), a vyrobili na míru bezproblémovou svižnou oddychovku, která hravě překonává 90 % hollywoodských romantik. Ctitelé seriózního umění můžou brblat … ale nezanedbatelnou sezónní kvalitu tím NÁVRHU neodbrblají.

NÁVRH (The Proposal)
USA 2009
Režie: Anne Fletcherová
Hrají: Sandra Bullocková, Ryan Reynolds, Mary Steenburgenová, Craig T. Nelson ad.
Distribuce v ČR: Falcon
108 minut










Sledujte rubriku FILM / TV