Babiš bude hlavní koordinátor boje proti korupci aneb Agrokozel nejvyšším zahradníkem

Někdy si říkám, že už mne v Česku nemůže nic překvapit, avšak… Premiér Andrej Babiš se nově stal nejvyšším (!!) koordinátorem boje s korupcí a pro otázky střetu zájmů. Sám se do té funkce jmenoval. Milý čtenáři, opravdu nemáte úžeh ani úpal, skutečně čtete dobře: Hlavním oficiálním rytířem pro boj s korupcí je Andrej Babiš.

Abych byl jako právní publicista přesný – premiér Andrej Babiš nově bude předsedat tzv. Radě vlády pro koordinaci boje s korupcí. Ano, ten Andrej Babiš, kterého nyní policie vyšetřuje pro podezření z padesátimilionového evropského dotačního podvodu.

Někdo namítne, vždyť zmíněná „protikorupční“ Rada vlády je pouze a jen poradním (nikoliv exekutivním) orgánem. To dozajista ano, ale ta symbolika. A moderní politika a správa věcí veřejných je čím dál tím více o symbolech a ikonách. Ať se nám to líbí, či nikoliv.

Drzost

Co může být větším výsměchem lidem z Čech, Moravy a Slezska, než když se do čela protikorupčního orgánu postaví trestně stíhaná fyzická osoba? Navíc osoba nikoliv stíhaná za dopravní nehodu či pytláctví, řečeno v nadsázce.

A jaký je to signál do zahraničí?

Pro širší veřejnost připomeňme, že do předsednického křesla citovaného orgánu vláda mohla jmenovat kohokoliv. Ergo kladívko, žádný náš právní předpis přece nestanoví, že by jejím předsedou musel být premiér. Prostě ze žádného zákona, ani z Ústavy, ani z dlouhodobé zvyklosti to obligatorně neplyne!

Nezdá se vám, že A. Babiš zbytečně (či spíše nehorázně drze) dráždí bosou nohou hada?

Střet zájmů – Agrokozel zahradníkem?

Připomeňme, že citovaná Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí podle svého statutu mimo jiné řeší a koordinuje i opatření v oblasti střetu zájmů.

Některá z postav her dramatika a exprezidenta Václava Havla by asi jen zvolala: „To jsou ale paradoxy, pane Vaněk.“

Osoba de facto s největším střetem zájmů v české kotlině bude koordinovat zápas v oblasti střetů zájmů.

Dobří lidé, není naše milovaná Česká republika zralá na AUDIENCI u psychiatra?

Autor je právník a publicista.