Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia.cz

Premiér Babiš ohrožuje české národní zájmy

Včerejší výrok premiéra Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně je přímým útokem na demokracii v této republice. Výrok ohrožuje mezinárodní pověst země a zásadně podkopává důvěru občanů v právní stát. Babiš by měl jednoznačně odejít z politiky, jeho fauly už jsou zcela nepřijatelné.

V pátek Poslanecká sněmovna jednala o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. Sněmovna oba gentlemany vydala - ale to, co jejich vydání předcházelo, je alarmující a znepokojivé. Premiér této země totiž zpochybnil vládu práva v zemi. Andrej Babiš ve své emotivní obhajobě před pány poslanci vysvětlil, že zdejší justice pracuje na objednávku nějakých blíže nespecifikovaných politických temných sil. Doslova Babiš ve sněmovně řekl: „Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení.“

Vláda práva 

Je jedním ze základních znaků, které dělají náš svět lepším a pokročilejším, než jsou světy autokratů, teokratů a diktátorů všech představitelných barev a destinací. Demokracie stojí a padá s dodržováním a vymáháním zákonů a pokud je v nějaké zemi stav, kdy je možné si objednat trestní stíhání, tak v té zemi demokracie prostě skončila. Naštěstí se něco takového nedá tvrdit o České republice, případy odsouzených státních zástupců a policistů za nějaké podobné jednání se v horizontu posledních pětadvaceti let pohybují v řádu jednotek. Ano, policisté (stejně jako příslušníci každé jiné čtyřicetitisícové skupiny) občas berou úplatky, kradou, případně zneužijí pravomoc. Případů, kde se ale skutečně prokázala spolupráce policie se zločinci, je minimum, a většina z nich se udála v divokých devadesátkách. Takže - v této zemi vláda práva až na úplné a trestané výjimky panuje, a vzhledem k dosud panující svobodě tisku se to tak nějak ví. A s tím pocitem stojí a padá víra občanů v demokracii a svobodný stát. 

Důvěra občanů 

Důvěra ve vládu práva je však zcela zásadním způsobem narušena, když ji zpochybní premiér země. Většina lidí nemyslí příliš racionálně, a i když jejich životní zkušenost na žádné účelově jednající státní zástupce nenarazila, tak když to říká pan premiér, tak to musí být pravda. Přece by pan premiér nelhal! No samozřejmě že lže, a lže dvakrát legálně: Jednou - lhal ty své nesmysly jako poslanec a na půdě Parlamentu, tak má imunitu. Za druhé je v postavení obviněného, takže na svou obranu smí nejen lhát, ale třeba dělat kotrmelce. A konečně za třetí: Je to opakovaně usvědčený lhář, třeba ve věcech vlastnictví Čapího hnízda. Takže je samozřejmé, že lže, když se mu to hodí, tak, jak je zvyklý. Babiš ve své jednoduchosti však nechápe, že když je premiérem a majitelem nejsilnějšího politického subjektu u nás, tak některé věci říkat absolutně nesmí. Tím, jakou funkci zastává, se totiž každému jeho výroku dostává obrovské váhy - takže nyní opravdu nesmí plivat své pomluvy, jak ho napadne.

Pověst v zahraničí 

U má naše země pověst díky Babišovi vcelku pošramocenou, jako včerejší výroky však povedou k další diskreditaci České republiky před našimi kolegy v EU. Protože je vyloučeno, že by si věci nevšiml zahraniční tisk. A když si představím v nějakých německých, francouzských nebo rakouských novinách titulek „Podle českého premiéra funguje česká justice na objednávku...“, napadá mě, že babička podobnému stavu říkávala „mít z ostudy kabát“.  Takže když to shrneme: Babiš z naší země svým výrokem udělal nějaký orientální Blbákov, kde se moc realizuje skrze úplatky a telefonáty, a kde represní orgány slouží jako orgán zvůle. Zásadně tím poškodil pověst naší země v zahraničí, zásadně narušil důvěru občanů v právní stát, a zásadně a nepravdivě osočil českou justici. Závěr je do očí bijící: Tato osoba absolutně nemá kredit a morálku na to, aby byla schopná zastávat funkci premiéra České republiky.