Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek - oba byli sněmovnou vydáni k trestnímu stíhání

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek - oba byli sněmovnou vydáni k trestnímu stíhání Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Babiš a Faltýnek byli vydáni k trestnímu stíhání. Premiér ale zaskočil sněmovnu skandálním výrokem

Policie bude pokračovat ve stíhání premiéra Andreje Babiše a prvního místopředsedy strany ANO Jaroslava Faltýnka v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu Čapího hnízda. Sněmovna totiž v pátek oba poslance zbavila imunity a vydala ke stíhání.

Pro vydání hlasovalo v obou případech 111 poslanců z celkového počtu přítomných, kterých bylo 180. Proti bylo 69 poslanců. Samotná strana ANO má v dolní komoře 78 zákonodárců, proti ale hlasovali všichni kromě Babiše a Faltýnka.

Policie už před parlamentními volbami obvinila Babiše a Faltýnka pro podezření z dotačního podvodu. Babiš je navíc podezřelý z z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Stejně to vidí i evropský Úřad pro boj proti podvodům.

Skandální výrok

Během více než čtyřhodinového jednání padla řada pozoruhodných prohlášení. Největší skandál vyvolal Babiš, když řekl, že v Česku je možné si objednat trestní stíhání.

Paradoxní je, že právě Babišova strana je už čtyři roky ve vládě a stejně dlouho drží i post ministra spravedlnosti.

"Pokud má předseda hnutí ANO pravdu, já si to nemyslím, tak politickou odpovědnost za tento stav nesete už čtyři roky vy," vyčinil ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO) předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. "A neudělal jste nic. Tak mi tady řekněte, co pro to uděláte, aby pan předseda Babiš za rok nemusel přijít a říkat: po roce od svého zásadního projevu v lednu 2018 musím konstatovat, že i nadále v České republice lze objednat trestní stíhání." Pelikán nereagoval.

Kalousek je zabroušen

"‏Andrej Babiš ve svém dnešním projevu řekl, že každý ví, že se u nás dá na objednávku zajistit trestní stíhání. Pokud premiér nevěří nezávislosti soudů a policie poté, co byl čtyři roky ve vládě a hnutí ANO mělo resort spravedlnosti, tak by měl asi ministra Pelikána odvolat," reagovala hodně i místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Celou debatu se snažil urychlit poslanec SPD Miloslav Rozner. "To, jak je do kauzy zabroušen pan kolega Kalousek, politizaci kauzy pouze nahrává. Stejně jako celý klub SPD budu hlasovat pro vydání obou kolegů," prohlásil.