Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Velká Británie: Feťákům už se nesmí říkat smažky. Přejmenováním ale realitu nezměníme

Móda politické korektnosti dosáhla takových výšin absurdity, že to na první pohled budí dojmem karikatury, satiry. Anglický článek, ze kterého čerpám, jsem si pro sichr nechal okouknout jedním rodilým mluvčím, zda jsem díky své angličtině nepoznal, že jde o satiru. Nejde o satiru. 

Global Commission on Drug Policy — Mezinárodní komise pro drogovou politiku — bývala vcelku sympatická organizace prosazující legalizaci měkkých drog. Založena byla — za peníze George Sorose — před šesti lety. Minulý týden ale přišla s revoluční myšlenkou, jež se mě osobně dotýká. Přestože už mám několik let konopí předepsané k léčbě chronické bolesti od lékaře, stále trvám na tom, že jsem vyhulenec, hulič, případně zkuřka. Soros mě ale chce od toho ponížení, které tyto termíny představují, osvobodit.

Jde o pokračování kampaně přejmenovávání nejrůznějších jevů, vycházející z předpokladu, že jazyk formuje společnost. Jde o blud — jazyk a společnost se vzájemně ovlivňují a je tomu spíše naopak, než říká sluníčkářský stereotyp. Spíše společnost formuje jazyk. A právě proto, že jde o blud, jsou následky jeho dopadů směšné a trapné. Severoameričtí Indiáni jsou nyní „původní Američané“ a slůvko Indián je nekorektní a nepřijatelné. Bez ohledu na přejmenování se samozřejmě nijak nezměnila neradostná pozice původních Američanů v současné Americe, kde úspěšně vytvářejí ve svých rezervacích centra sociálního vyloučení. Nejde jen o americkou módu.

Stejně tak finští původní obyvatelé se již nesmějí nazývat Laponci, protože to je slovo odvozené od finského „odlehlý“, a slůvko Laponci tak vlastně znamená „lidé z odlehlého místa“, případně „z p**ele“. Nyní se jim ve Finsku smí říkat jen jejich vlastním označením etnika — Sámové. Bez ohledu na přejmenování se Sámové nedostali z okraje společnosti a nepodařilo se odbourat některé jejich zvláštnosti. Třeba rozsáhlé sexuální zneužívání dětí v jejich komunitách.

A nejde jen o Západ, móda dorazila už i k nám. Že Romové nejsou žádní Cikáni, ví už i malé dítě — ale bez ohledu na nový název i všemožnou drahou socializaci státními programy je to etnikum u nás stále na okraji a ve vyloučených lokalitách. Takže praxe vcelku jasně ukazuje, že přejmenovávání jevů je opravdu k ničemu, jde jen o sluníčkářskou deklarativní lidumilnou sebeprezentaci.

Nyní mezinárodní drogová komise dospěla k tomu, že uživatelé marihuany, kokainu a heroinu nadále nemají být nazýváni feťáky či smažkami, protože je to diskriminuje. Takže závislí na heroinu už nebudou smažky či feťáci (junkie), ale bude se říkat, že mají „poruchu užívání heroinu“. Rekreační uživatelé drog budou „osoby s neproblematickým užíváním drog“. Sama „závislost“ (addict) má být nahrazena krkolomnou formulací „osoby s poruchou užívání substancí“. A bývalí uživatelé se mají označovat až produchovnělým slovíčkem „čistí“.

Jde o neomarxistickou kravinu kalibru Sorose a já (ač jsem vlastně diskriminovanej a oni se mě vlastně zastávaj’) zásadně protestuji. Nejsem už rekreační uživatel, ale konopný pacient, konopí mi předepisuje moje revmatoložka — ale přesto trvám na tom, že nejsem žádná „porucha užívání substancí“, ale normální hulič. Případně feťák. Protože tvářit se, že přejmenováním změníme realitu, je úplný idiotismus, s nímž nechci mít nic společného.