Babiše s Faltýnkem (oba ANO)

Babiše s Faltýnkem (oba ANO) Zdroj: Foto CNC - Jakub Poláček

Karel Steigerwald: Proč už druhý den čekáme na zjištění Olafu ve věci Čapího hnízda?

Včera přišel do republiky výsledek vyšetřování dotačního problému Babišova Čapího hnízda. Za 24 hodin se veřejnost o obsahu toho výsledku nedozvěděla nic, ačkoliv je to nejdůležitější politická informace. Podváděl premiér nebo ne? Připravil jiné, menší firmy o padesát milionů dotací nebo ne?  Nechápu, proč tuto informaci už nemá veřejnost k dispozici. Je snad nějaký vyšší zájem, vyšší tajemství, případně i nějaký záhadný předpis, který by mohl způsobit, že tuto klíčovou informaci smějí úřady občanům tajit? 

Jde o zásadní informaci politického charakteru. Chápu, že se jí velká část politické reprezentace bojí, protože si s ní v případě pro Babiše nepříznivého obsahu nebude vědět rady.  Zamlčování a odkládání jsou staré politické praktiky. Kauza Čapího hnízda mohla být policejně a soudně rozhodnuta už před mnoha měsíci a vůbec se nemusela křížit s volbami a tvorbou nové vlády. Nynější prekérní situaci si politický režim republiky vytvořil sám. Další odklady, zapírání a okolkování budou problém jen dál zvětšovat až do velikosti, která by mohla explodovat. Komu z Bruselu výsledky vyšetřování přišly do ruky, nechť okamžitě svolá tiskovou konferenci a seznámí s nimi veřejnost.¨

Politická sféra zapomíná, že je pouze jev od voličů odvozený, nikoliv voličům nadřízený. Žádná okolnost zatajování zprávy Olafu nemůže ospravedlnit. Leda by výkonná moc (a nikdo jiný tu moc nemá) pohrozila všem, kdo se ještě zeptají, že je dá do želez, protože zpráva Olafu je ve státním zájmu věc tajná a kdo by po ní slídil či ji dokonce zveřejnil, bude špion a vlastizrádce. To by pak bylo jasno a zůstalo by jen a jen na občanech, aby takovou výkonnou moc vyhnali z židlí třeba i se zbraní v ruce. Pokud by ovšem na tu zbraň měli povolení. A navíc, byla by z toho občanské válka, ctitelů mají obě strany dost. To je hrůza pod stromeček, co?

A jen pro pořádek: představte si, že by Olaf na té podezřelé dotaci naštěstí nic závadného nenašel.  To by se ulevilo i autorovi této poznámky. Neřešitelný problém by spadl republice z krku. Čapí hnízdo totiž není totiž svízel jen pro Babiše, nýbrž především pro republiku, mou i vaši vlast. Vždyť co by si počala s předsedou vlády trestancem, jemuž věří prezident?  Proč, proboha, je-li Babiš čistý jak lilie, už orgány státu zkoumání Olafu nezveřejnily na slavné tiskovce?  Zveřejnit to bez odkladů je nejvyšší státní zájem. Bez odkladů znamená dnes večer.