Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Drahoš k nové vládě: Želé zradilo kavárnu!

S probíhající prezidentskou kampaní se odhalují skrytá místečka jednotlivých kandidátů, a mnozí se už dokázali opravdu pěkně znemožnit. Například pan profesor Drahoš ze sebe udělal úplného kašpara, který mění názory jak dáma kabelky, a kterému opravdu nic není po jeho včerejším žvástu.

 Pojďme si nejprve popsat základní charakteristiky prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše, kterými chce získat přízeň voličů a usednout v křesle prezidenta republiky. Jsou to vlastnosti jako slušnost, takt, vnitřní konzistence, úcta k danému slibu a dodržení deklarovaných politických názorů a postojů. Jedním slovem - slušný člověk, který nelže a nepřevléká kabát.  Nyní se podívejme, co pan profesor, symbol to stabilních, podložených a vyargumentovaných věcných názorů, říkal před půl rokem.

Při setkání Kolegia Paměti národa v pražské Lucerně v červnu 2017 Jiří Drahoš učinil zásadní, a pro jeho kandidaturu klíčový výrok: Řekl, že jako hlava státu by nejmenoval vládu, která by závisela na hlasech poslanců komunistické strany.  Čas oponou trhnul a volby se přiblížily. Třináctého (sic!) prosince udělal v pořadu pana Štrunce na info.cz zásadní prohlášení, kterým se zcela ztrapnil a znemožnil. Pan profesor totiž do kamery prohlásil, že by vládu založenou na podpoře komunistů naopak jmenoval. Takže stačí necelých šest měsíců, aby pan Pravda a Slušnost změnil názor o sto osmdesát stupňů a ještě se tvářil, že je to normálka. 

Abychom profesoru Drahošovi nenasazovali psí hlavu - ono prezidentovi v takovém případě, kdy by vláda získala podporu komunistů a SPD, nic moc jiného než její jmenování posvětit. Ovšem to opravdu není to, co veřejnost od Zemanova protikandidáta čeká. My, kteří jsme o Drahošovi uvažovali jako o možné alternativě k Miloši Zemanovi, prostě chceme prezidenta, který by tomu východnění a extremizaci naší politiky dokázal postavit účinnou hráz. Prezidenta, který by vládě s komunisty v pozadí dokázal klást takové obstrukce, že by vláda stojící na hlasech komunistů prostě nakonec nevznikla. To je deviza, kterou si získal řadu svých sympatizantů, to je ono PROTO na otázku, PROČ volit zrovna Drahoše. 

Nyní bohužel pan profesor ukázal, že mu po jeho včerejším žvástu nic není, a že bude úplně stejně jako Zeman, kterému chce konkurovat, měnit názory, postoje a prohlášení. Že si bude kálet do úst jak Zeman s Peroutkou. Protože vymyslet si článek dávno mrtvého autora je stejně trapné, jako si udělat reklamu protikomunistickými postoji, které vzápětí popřu. Profesor Drahoš svým názorovým saltem doslova zradil „pražskou kavárnu“ - to jest všechny voliče, kteří mají dost Zemanovy sprostoty a lží. A myslím, že se tím názorovým saltem pro prezidentskou volbu úplně odepsal.