Miloš Zeman a Vladimir Putin, 21. 11. 2017

Miloš Zeman a Vladimir Putin, 21. 11. 2017 Zdroj: Twitter/@PREZIDENTmluvci

Karel Steigerwald: Prezident se musí ihned vrátit z Ruska

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo v den, kdy v Rusku začíná návštěva prezidenta Zemana, na svém serveru článek Československo by mělo být Sovětskému svazu za rok 1968 vděčné, protože mu zachránil 20 let míru. V Rusku se nic neděje samo od sebe. Toto ruské vládní stanovisko není pro Českou republiku přijatelné. Proto bylo zveřejněno právě v den příletu prezidenta. Ten by měl ihned státní návštěvu přerušit a vrátit se domů.

Ani tisíc naftových studen a milión výhodných kšeftů by neospravedlnily Zemanovo pokračování v návštěvě. Mlčky nebo, nedej bůh, s nějakým novým bonmotem by tím článku z ruského ministerstva obrany přitakal. Přitakání by znamenalo velezradu. Hlava státu nemůže předstírat, že se o článku nedozvěděla, nemůže se tvářit, jako by se z Moskvy na Prahu nechumelilo. Může reagovat jediným způsobem, státní návštěvu ukončit. Tvrdší urážku a ponížení cizího státu si lze jen obtížně představit.

Rusové milují řeč symbolů. Kdo sedí napravo, kdo nahoře, kdo a proč má černý kabát. I z takových signálů se skládala ruská politika. Pořadí mužů v politbyru. Posadili tě dnes o židli dál, byls zítra mrtvý muž. Doslova. Dožadovat se vděku za okupaci a přesně v den, kdy hlava kdysi okupované země přijede, to je vzkaz čitelný, srozumitelný.

Pokud prezident Zeman bude v Rusku dál prodlévat a pokud by mu vláda republiky to prodlévání trpěla a pokud by Senát České republiky za to nepodal žalobu za velezradu, byla by mrtvá samostatná Česká republika. Ruský vzkaz je tvrdý test: jak už jste daleko s tím vnitřním rozkladem státu, Češi? Už vydržíte všechno a budete k mání? Odprosíte nás?

Rusové si neváží sluhů. Ty zašlápnou, a ještě je pomluví. Respekt mají jen před chování jasným a odvážným. Lísat se k nim nemá smysl. Přehlédnutí tohoto ruského státního vzkazu by vyvolalo otázky: máme ještě prezidenta, jsme ještě republika, nebo už jen ruské příhraničí? Jde do tuhého, pane prezidente Zemane, vraťte se domů ještě dnes.

Další kroky jsou na české diplomacii.

 


Blíží se prezidentské volby 2018. Kdo z devíti kandidátů na prezidenta zvítězí? Sledujte volební speciály s komentáři i okamžitými online výsledky. První kolo prezidentské volby 2018 se bude konat už 12.  a 13. ledna. Pokud žádný kandidát nezíská dostatečnou převahu, druhé kolo prezidentských voleb 2018 se uskuteční o dva týdny později, 26. a 27. ledna.