Rvačka přímo v parlamentu

Rvačka přímo v parlamentu Zdroj: reprofoto BBC

Makedonci vyřešili krizi demokracie. Dávají poslancům přes hubu

Konečně! Trvalo tisíce let, než Makedonie dosáhla stejně gigantickéhom úspěchu jako za dob Alexandra Makedonského! Zatímco západní Evropa přemýšlí, jak zachránit demokracii jako systém, neboť je zjevně v krizi, Makedonci našli řešení. Myslím, že je nosné, a že by se od nich měla poučit celá Evropa. Anebo ne?

Makedonie nepatří mezi velké evropské státy, a ani počet nositelů Nobelových cen tohoto etnika není nijak závratný. Přesto se již před dvěma tisíci a třemi sty lety stala Makedonie vlastí jednoho zásadního technologického řešení: Totiž gordického uzlu. Všichni si lámali hlavu, jak jej rozvázat, až přišel Alexandr později zvaný Veliký, a ten uzel přeseknul šavlí. A následně se stal vládcem celé tehdy započítávané Asie, což ostatně měla být odměna pro toho, kdo uzel rozváže. Makedonci nyní aplikovali gordické řešení na zastupitelskou demokracii.

V pátek vyvrcholila nespokojenost makedonských nacionalistů, kteří protestovali před tamním parlamentem. Předsedou sněmovny Makedonie se totiž měl poprvé v dějinách stát etnický Albánec, což makedonští nacionalisté nerozdýchali. Na jednu stranu se to dá chápat jako projev necivilizovaného a barbarského primitivismu, když se však podíváme na to, co tropí etnický Slovák na českém ministerstvu financí, jde možná jen o oprávněnou opatrnost Makedonců. Ale nechme žertů, s demonstranty žádná sranda nebyla. Protesty vyvrcholily tím, že demonstranti vnikli do budovy a dali zastupitelům přes hubu. A to tak, že velmi. A ještě navíc zmlátili desítky policistů.

Prostě - zatímco Evropa řeší krizi demokracie a odcizení elit masám v postmoderní epoše, v Makedonii krizi demokracie vyřešili tak dejme tomu po balkánsku. Je možné dělat si z toho legraci, navrhovat, aby se podobné řešení aplikovalo i u nás, každý pátek, a sestavovat seznam, za kým půjdu nejdřív: Babiš, Komárek, Filip? Ale je asi rozumnější se k tomu postavit opravdu vážně. Protože něco takového, co se stalo v Makedonii, se může zítra či pozítří dít v zemích dejme tomu bližších západoevropskému standardu. Zastupitelská demokracie - jak karikaturou balkánského typu předvedli Makedonci - nám prostě začíná jako funkční systém řízení společnosti selhávat. Lidi přestávají chápat poslance jako své zastupitele, poslanci a politici přestávají chápat, že zastupují lidi. A výsledkem je, že se u horkokrevnějších národů dává v parlamentu po hubě.

Pojďme zkusit najít přece jenom civilizovanější řešení - ale pojďme to zkusit rychle, protože v postmoderní realitě dnešních dnů demokracie přestává být zárukou svobody. Takže je třeba najít nějakou novou formu sociálního a etnického spolužití, abychom si za chvíli nedávali přes držku v parlamentech a následně válkách celé Evropy.