Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Kde vzal Babiš peníze? Pan Nedotknutelný už odpovídat nemusí

Ta aféra skutečně má parametry stát se předvolebním skandálem roku. Zřejmě se nestane. Proč? Hlavním aktérem je ministr financí Andrej Babiš.

Spouštěcí moment nastal, když ministr financí veřejně prohlásil, že by zrušil daň z dividend. Novinář Motejlek to glosoval slovy, že Babiš chce zase jednou vytáhnout z Agrofertu nezdaněné peníze. Současně na protikorupční policii došlo anonymní udání, že Babiš jako majitel Agrofertu svými transakcemi poškodil firmu.

Podstata byla následující. V roce 2012 vydal Agrofert dluhopisy asi za tři miliardy korun a Babiš jako fyzická osoba jich postupně odkoupil za 1,5 miliardy, protože nepodléhaly zdanění. To by ještě mohl být jen dobrý fígl.

Když se ho na to v lednu 2017 zeptali novináři z Deníku a Hospodářských novin, sdělil jim, jaké měl v tomto období příjmy a výdaje. To byl výrok, který by každému jinému politikovi zlomil vaz. Analytička serveru Echo24 šla do sněmovny, kde je možné nahlédnout do majetkových přiznání politiků.

Z prostého porovnání příjmů a výdajů, které uvedl Babiš v obou rozhovorech, jí vyšlo, že ministr financí nemohl v roce 2013 nakoupit dluhopisy Agrofertu za 1,252 miliardy korun. Oficiálně si totiž do té doby vydělal, respektive v letech 1993 až 2013 ze své firmy legálně obdržel, jen 1,1 miliardy. Rozdíl činí 152 milionů, a to nebereme v úvahu životní náklady.

Na tiskové konferenci koncem týdne Babiš najednou odvolal údaje, které sdělil Deníku a HN a své příjmy z Agrofertu záhadně navýšil. Kdyby to udělal kdokoli jiný, už se po jeho stopách vydá finanční úřad. Sám Babiš totiž prosadil zákon o prokazování původu majetku. To by ovšem v čele finančního úřadu nesměl stát člověk, jehož závratná kariéra je spjata právě s Babišem. Jestlipak tím příběh končí, nebo začíná?

Na celé aféře je nejzajímavější paralela s penězi, které nemohl v roce 2005 doložit bývalý premiér Gross. Je tu ale jeden víc než podstatný rozdíl. Kromě pár internetových médií o celé aféře zatím prakticky nikdo nepíše.

Před 12 lety stály v čele pátrání po Grossových penězích MF Dnes a Lidové noviny. Ty dnes vlastní Babiš. Podobně šly po Grossových stopách noviny z dnešní Economie v čele s Respektem, které ale v Babišovi stále vidí ikonu protikorupčního boje a připravují národ na jeho vládu.

Další média, zvláště komerční televize, jsou s Babišovým impériem provázána přes společně kupovanou inzerci. Mimochodem inzertně už tradičně drží ministr financí, a to jakýkoli ministr financí, pod krkem například Právo a další média žijící z inzerce státních podniků. Zbývají veřejnoprávní média, na která jde ovšem mocensky tlačit přes různé rady, případně vyhrožovat ohledně zvolení budoucího ředitele.

Stačily tři roky a mediální a politický svět se od základu změnil. Na otázku, kde vzal Babiš peníze, už zřejmě nikdo odpovídat nemusí.