Zdeněk Altner

Zdeněk Altner Zdroj: ČTK

Socanská nemorálnost: Právník Altner se spravedlnosti nedočkal

Včera získala zásadní sviňárna ČSSD, kterou strana nedávno provedla, až osudový rozměr. Socani nerespektovali rozhodnutí soudu, neodškodnili člověka, kterému nezaplatili domluvenou odměnu, a už to nenapraví.

Zdeněk Altner byl bývalý právník, kterému na jaře soud přiznal přes 337 milionů korun ve sporu s ČSSD. Altner totiž - na základě smlouvy s tehdejším hlavním socanem Milošem Zemanem - měl od strany inkasovat velké peníze. V dlouhém soudním sporu straně totiž vyhrál Lidový dům, nemovitost v samém centru Prahy obrovské ceny i hodnoty. Své právní služby straně neúčtoval, jeho honorářem měl být v případě výhry podíl na vysouzeném majetku.

Sociální demokracie v souladu s heslem „sociální demokrat kudy chodil tudy krad“ však Altnerovi jeho předem domluvený podíl nezaplatila. Prostě se na podepsanou smlouvu vybodla. Altner tedy začal svůj boj se sociální demokracií, který ho stál všechny síly a část duševního zdraví. Opakovaně jsem s ním v letech jeho sporu se socany hovořil, oslovoval mne s výzvami, ať o jeho sporu píšu. A pokud vím, podobně oslovoval i další novináře.

Dlouhá léta křivdy a nespravedlnosti v něm vyvolala až paranoidní příznaky, cítil se pronásledován, a bylo poznat, že ho spor s tak silným soupeřem, jako je jedna z nejsilnějších, a v průběhu jeho sporu opakovaně i parlamentních stran, totálně vyčerpává.

Jarní výrok soudu pro něj byl obrovské zadostiučinění. Ovšem pak se zachovala sociální demokracie naprosto nepřijatelně, doslova prasácky. Nerespektovala výrok soudu a nezaplatila. Je to u vládní strany, která obsadila funkci premiéra, naprosto neuvěřitelné, neslýchané a nepřijatelné. Altner - přestože mu soud dal za pravdu - nedostal zadostiučinění. A bojoval dál. Teď zemřel - aniž by se dožil spravedlnosti.

Ta smrt dává Sobotkově a celkově sociální demokracii obrovskou facku. Díky jejich občanské nezodpovědnosti, díky nerespektování soudního rozhodnutí, zemřel člověk, kterému jejich partaj ukřivdila, aniž by se dočkal satisfakce.

Všichni jsme posedlí strachem z raketového růstu popularity Babiše, a zapomínáme přitom, že naše druhá nejoblíbenější partaj - ČSSD - není o nic lepší či morálnější než ANO. Altnerova smrt před narovnáním jeho sporu tento morální odsudek pečetí.