Policie vypálila čtyři tisíce salv z vrtulníku Black Hawk.

Policie vypálila čtyři tisíce salv z vrtulníku Black Hawk. Zdroj: profimedia.cz

Mexická policie postřílela gangstery. Je to problém?

V Mexiku mají pěkný lidskoprávní skandál. Nic nám do něj sice není, ale ukazuje, v jak slepé uličce se ocitl západní koncept lidských práv. Jak svět svou brutalitou původní koncept lidských práv v některých lokalitách poněkud znevěrohodňuje. 

Mexická vládní lidskoprávní komise, něco jako tamní ombudsman, se zabývá policejním zákrokem z loňského května. U města Tanhuato na rozhraní států Michoacán a Jalisco policie zasahovala na místním Slunečním ranči. Po přestřelce zůstalo dvaačtyřicet mrtvých členů drogového kartelu Sinaloe, a pouze jeden mrtvý policista.

Policie vypálila čtyři tisíce salv z vrtulníku Black Hawk, což ukazuje na ne kriminální, ale válečný rozměr celého zásahu. Podle lidskoprávní komise se ale nejednalo o přestřelku, ale o to, že policisté (včetně těch z vrtulníku) gangstery po jejich lokalizování prostě postříleli.  

Když jsem si zprávu přečetl, první, co mne napadlo, bylo: „No a co?“ Povězme si něco o kontextu. Mexická vláda nemá pod kontrolou celé území, existují rozsáhlé oblasti kontrolované drogovými gangy a jejich privátními armádami. Tyto armády jednak hlídají výrobu a pašování drog, za druhé vedou ozbrojený boj proti mexické vládě, proti policejním silám, i mezi sebou vzájemně. Prostě normálně válčí o teritorium a podíl na trhu. Jejich válka trvá mnoho desetiletí, přinesla desetitisíce mrtvých, a má rozměr skutečného válečného konfliktu, ne rozměr normální zločinnosti.

No a nyní si policie - síla, která potlačuje trh s drogami (rozhodně nejde o marihuanu, či alespoń marihuana není v té válce to hlavní) prostě po vojensku vyřídila účty s nepřátelskou armádou. Když se podíváme na likvidaci Usamy bin Ladina, proběhlo to velmi podobně: Jak Američané zjistili, kde je zalezlý, poslali tam speciální jednotky, a ty teroristu prostě odpráskly. A svět tleskal. Nyní, když mexická policie postřílí pár desítek srovnatelných grázlů, jako byl bin Ladin, je najednou lidskoprávní problém, že se těm grázlům ukřivdilo. Koncept lidských práv vybudovaných a hájených evropskou kulturou je moc fajn v době míru, klidu a ekonomického růstu. V momentě, kdy proti vládě válčí vojenskými prostředky část vlastního národa, aby měla větší klid k obchodování s tvrdými drogami, a násilně kontroluje část území státu, jsou finesy jako právo na spravedlivý proces a svobodu slova opravdu trochu vzdáleny.

V mnoha koutech světa panuje taková krutost a násilí, že je zcela adekvátní řešit problémy typu vraždících gangů kulometem v helikoptéře. Takže mexické policii gratuluji k vydařené akci, a přeji dobrou mušku do dalších masakrů kokainových a amfetaminových narkobaronů.