Uprchlíci na rakousko-bavorském přechodu Wegscheid.

Uprchlíci na rakousko-bavorském přechodu Wegscheid. Zdroj: Metropolico.org (CC BY-SA 2.0)

Iráčan nechápe trest: Vždyť jen využil svého práva zabít manželku...

Zásadní problém přijímání imigrantů z výrazně odlišných civilizačních okruhů ukázala tragédie v sousedním Bavorsku. Před soud tam jde vražda, jejíž pachatel - imigrant - vůbec nechápe, proč neměl zabíjet.

Dvaatřicetiletý Iráčan Jumaah K. uprchl do Německa se svou šestadvacetiletou ženou a třemi dětmi a usadili se v okresu Řezno, v obci Laaber. Postupně však začal svou ženu podezírat, že má poměr s jiným mužem - a tak ji v souladu se zvyky panujícími ve své domovině uškrtil.

Policistům, kteří ho zatýkali, sdělil, že jen využil práva zabít svou ženu - a nechápe, proč by za takovou samozřejmost a banalitu jako vražda manželky měl jít do vězení. K činu došlo už loni na podzim, rozsudek nad nic nechápajícím Iráčanem má padnout koncem července. Informoval o tom německý Welt.

Jde samozřejmě o tragedii, ale o tragedii s filosofickým přesahem. Ten nebohý Iráčan nikdy nepochopí, proč je ve vězení, proč má soud a proč nesmí zabíjet manželky - dokonce ani jen jednu. Je enkulturován v prostředí, kde je vražda manželky, která je majetkem manžela, zcela legitimní akt - něco jako u nás rozvod. A tahle drobná nuance mezi evropským a blízkovýchodním řešením manželské krize ukazuje, že podobných kulturních rozdílů mezi námi a lidmi z blízkého a středního Východu je víc, a že čím více bude lidí této kultury přicházet do Evropy, tím více bude přibývat podobných vražedných nedorozumění. A je vyloučeno jim předejít - pokud celý život žijete v přesvědčení, že žena má polovinu hodnoty muže, těžko si budete na stará kolena osvojovat takovou (z vašeho hlediska) blbost, že ženy mají nějaká práva!

Proto je srovnávání dnešní migrační vlny s migrační vlnou z Československa po osmačtyřicátém a osmašedesátém úplný nesmysl. Ti lidé, kteří přicházejí dnes, nejsou enkulturovaní do vzorců chování přijatelných v demokratické zemi - takže platí přímá úměra, že čím víc jich sem přijde, tím větší budou problémy. Vždyť zkuste milionu muslimů vysvětlit, že žena je rovnoprávný člověk - garantuji, že narazíte.