Francouzi měli na odpočinek o tři dny více než Irové

Francouzi měli na odpočinek o tři dny více než Irové Zdroj: Profimedia.cz

EURO 2016: Nespravedlnost turnajového systému a irské hrdinství

Všude okolo stadiónu to vřelo. Francouzi a Irové se sjížděli natěšení na osmifinále. Takřka šedesátitisícová kapacita stadiónu v Lyonu byla beznadějně vyprodána. Francouzi měli pochopitelně drtivou převahu, Irům bylo dáno k dispozici jen 4000 vstupenek, což cítili fotbalisté i trenéři jako jistou újmu.

Do zápasu vletěli Irové skvěle. Hned ve druhé minutě fauloval Pogba Longa a penaltu proměnil Brady. Šok pro les Bleus! Ti sice poté vařili irské bojovníky v jejich šťávě dlouhé minuty, ale poločas končil 0:1. Ve druhé části se začal naplňovat osud stále unavenějších reprezentantů zeleného ostrova. Před zápasem měli totiž o tři(!) dny méně odpočinku než Francouzi.

Větší obžaloba letošního turnajového systému, kdy se Eura účastní 24 mužstev a postupující mají jasně nevyrovnané podmínky, asi neexistuje. Každý profesionální sportovec vám řekne, jak je pro regeneraci důležitý každý jeden den. Natož tři. Ani to moc nepřeženu, když napíšu, že je to podobné, jako by francouzské mužstvo nastoupilo se třinácti hráči v základní sestavě.

Tři morové rány potkaly na hřišti Iry během druhého poločasu. Dvě přinesl kouzelník Griezmann, nejprve se trefil hlavou, poté využil chyby irských stoperů a prostřelil gólmana Randolpha. Stihl to za čtyři minuty. Třetí průšvih, to byla červená karta pro Duffyho, když sestřelil v šanci, těsně před pokutovým územím, zase Griezmanna. Pak už neměli Irové co nabídnout. Hráli v deseti, mleli z posledního, nenašla se v nich už ani kapička šťávy. Dřeli na krev, ale nebylo, kde brát. Takže se s turnajem loučí. Ale fanoušci jim vzdali velký hold, mnohaminutové ovace vestoje vyprovodily irské hrdiny do šaten. Takhle bych chtěl prohrávat…

À propos – reprezentace Francie. To je dobrý příklad, jak také mohou věci fungovat. V kádru jsou křesťané, muslimové a zmíněný kanonýr Griezmann, který je židovského vyznání. A žádný problém zatím neexistuje...

Autor je komentátorem ČT

 

EURO 2016 - Veškeré informace najdete zde >>>