Nabijíme mobily v táboře Džungle

Nabijíme mobily v táboře Džungle Zdroj: Jan Šibík

Potyčka s migranty v Calais: První bitva nové války

V Calais vtrhla početná skupina běženců násilím na trajekt a dožadovali se odvozu do Velké Británie. Zdánlivě jde o banalitu, já se však obávám, že šlo o první - nebo druhou - bitvu nové občanské války, na jejímž prahu Evropa stojí. 

Uprchlíci obývající neslavně proslulý tábor Džungle u přístavu v Calais uspořádali demonstraci na protest proti tomu, že se mají v táboře špatně. Pak několik stovek lidí prorazilo policejní zátarasy, dostali se do uzavřeného oploceného prostoru, a asi padesát uprchlíků se dostalo až na jeden z trajektů, který zrovna v přístavu kotvit. Incident nakonec ukončila policie, ale jak britští dopravci, tak místní autority v Calais žádají nasazení armády.

Situace byla v Džungli napjatá už dávno, a incidenty s pokusy o násilný vstup na trajekt či do přepravovaných kamionů byly už v minulosti časté. Tento víkend však dosáhly nepokoje masového měřítka, a je to po silvestrovské noci v řadě západoevropských měst už druhý signál, že se díky imigrantům rapidně změní bezpečnostní situace v Evropě. Podobných excesů je totiž možné čekat více a na mnoha dalších místech. Situace k tomuto vývoji směřuje.

V Evropě se v řadě muslimských čtvrtí na periferiích velkoměst i v místech, kde se shromažďují uprchlíci, bude průběžně zvyšovat napětí. Evropa byla ochotná nechat si uprchlíky vejít na své území, ale vzhledem k jejich počtu se pochopitelně o imigranty nestíhá postarat tak, jak by si představovali. A jejich frustrace a deprivace narůstá. Stačí pak už jen málo - třeba jako v Calais záblesk naděje dostat se do kýžené Británie - a malér, násilné vystoupení, je tady. V Džungli bylo napětí nejhorší - takže povolilo nejdříve tam. Ale podobné záchvaty frustrace převlečené do násilí a výtržností budou podle mého názoru čím dál častější.

V Calais jsme už o Evropu a její bezpečí přišli. Občané tam už masivně volají po nasazení armády, aby zabránila v dalších násilnostech uprchlíků, a v jiných místech lze podobný vývoj čekat v řádu měsíců, až s jarem opět zesílí migrační řeka. Bezpečná a poklidná Evropa je pryč.