Množství souběžných funkcí měl například jihomoravský hejtman Michal Hašek

Množství souběžných funkcí měl například jihomoravský hejtman Michal Hašek Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Proč politici sedí „jednou zadnicí na dvou židlích“? Změňme to

Staré česko-moravské přísloví říká: Sedět jednou zadnicí na dvou posvíceních nelze. Politici s tím však mnohdy problém nemají. Někteří z nich zvládají tolik funkcí, že občan na to vyjeveně zírá – řečeno studentským slovníkem: jako Tomáš Halík v sexshopu.

Krajský oříšek

Příští rok máme krajské volby. Kandidátní listiny napříč politickým spektrem byly doposud pro každé krajské volby doslova nadité starosty obcí a měst z daného kraje.

Úvaha je jasná – lidi je znají z obcí, budou je tedy volit! Jelikož podprahově cítí, že jejich starosta „na tom kraji, co se teď volí“, pro jejich obec (či mikroregion) prolobbuje něco navíc. Mohli jsme nesčetněkrát vidět například kandidátky, kde z prvních deseti míst bylo osm obsazeno starosty či místostarosty.

O plnohodnotný souboj idejí či programů ve smyslu ústavně garantované politické soutěže se zde přirozeně vůbec nejedná. Spíše převládá pocit – Dolní Dvory tam budou mít starostu a my ne, to nedopustíme...

Výhrou pro kandidující strany je, když mají v kraji starostu nějakého většího města, voliči z těchto lidnatějších měst uplatní výše popsaný princip a přirozeně přehlasují občany z malých obcí. A pěkný krajský volební výsledek je doma.

Nejde zde o střet zájmů, jemuž dnešní české pozitivní právo dává zelenou? Co obce, které starosty v krajských zastupitelstvech nemají? Nejsou jejich občané nepřímo diskriminováni? Proč to zákon umožňuje?

Úvahy do budoucna: Zakažme souběh funkcí

Zastávám názor, že zákon by současný výkon funkce starosty (respektive místostarosty) obce a krajského zastupitele měl zakázat. Mělo by být preventivně zabráněno střetu zájmů, který se zde zřetelně nabízí. Ze zákona krajský zastupitel má a musí jednat v zájmu všech občanů celého kraje, a pokud krajský zastupitel-starosta upřednostňuje svou obec, tak jedná protizákonně.

Už ze zadání – umožňujícího zmíněné současné dvojjediné postavení – plyne, že je zde něco systémově špatně nastaveno. Určitě mi nevadí, pokud starosta lobbuje za svou obec, pokud to dělá férově z pozice „zvenku“, tedy jako starosta obce, za nekalosoutěžní však považuji, pakliže to dělá „zevnitř“, tedy jako krajský zastupitel! Mám za to, že zákonodárce by zde měl učinit brzy změnu. Další krajské volby buší na dveře!

Autor je právník a vysokoškolský pedagog