Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: NATO musí zaútočit na Islámský stát

Přichází zima. Je nepřípustné, abychom nechali imigranty pomrznout na hranicích. Stejně nepřípustné je nechat je usadit v Evropě, má-li náš svět zůstat naším světem. Evropa musí vstoupit do války.

Islámský stát dosud vygeneroval asi deset miliónů uprchlíků ze Sýrie a Iráku. Ti se dnes tísní v okolních zemích v improvizovaných utečeneckých táborech v nesnesitelných podmínkách, část z nich už je na cestě do Evropy a část se na ni vydá s přicházející zimou. Evropa není schopna deset miliónů imigrantů v krátké době přijmout — a to mluvím jen o těch imigrantech, kteří mají nárok na status uprchlíka podle Ženevských konvencí. Ve skutečnosti jich přichází mnohem více, než je těch deset miliónů v táborech v Turecku či Jordánsku. Přicházejí také lidé z Pákistánu, Afghánistánu, Nigérie, Bangladéše a skoro ze všech představitelných zemí, kde je nižší životní úroveň než v Evropě.

Situace je nadále neúnosná a již je jasné, že povede k masívnímu posílení vnějších hranic Evropy, a hranic Schengenu zvlášť. Je samozřejmé, že hermeticky nejde tisíce kilometrů schengenské hranice — zvlášť ty námořní — uzavřít, ale osmdesát procent uprchlíků se podaří vylovit. Otázkou ovšem je, co s nimi. A co s těmi, kteří přicházejí a budou přicházet balkánskou cestou. Jen do Maďarska jich letos dorazilo sto čtyřicet čtyři tisíce registrovaných.

Jediné racionální a přijatelné řešení, jež se nabízí, je vojenská intervence celého NATO na vybrané území Sýrie dnes ovládané Islámským státem a vojenskou silou z určitého prostoru — padesát krát padesát kilometrů — IS prostě vypráskat vojenskou převahou. Pak ten prostor obehnat ostnatým drátem, postavit kulometné věže, a když se někdo ze strany Islámského státu k plotu přiblíží, střílet. A z Izraele koupit protiraketový deštník proti raketám odpalovaným směrem na NATO kontrolované území islamisty. A na tom území co nejrychleji vybudovat provizorní útočiště, města pro uprchlíky a uprchlíky umisťovat v tomto bezpečném, ale mimoevropském prostoru, trvale garantovaném NATO. A lépe než ve Srebrenici. Uprchlíky z bezpečných zemí, ekonomické imigranty, obratem vracet a uprchlíky usazovat do refugií v Sýrii chráněných vojenskou silou Aliance.

Je samozřejmé, že by nás to stálo obrovské peníze — museli bychom těch deset miliónů lidí krmit, platit vojáky, munici, naši lidé by při tom umírali a vraceli se v rakvích. Je to ale jediná možnost, jak se zachovat lidsky k uprchlíkům, pomoci bližnímu v nouzi a zároveň uhájit naši evropskou civilizaci v podobě, jakou jsme ji vybudovali.