Gaza

Gaza Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Válečné zločiny Izraele v Gaze? Zpráva OSN je psána i optikou teroristů

Když jsem přečetl výroční zprávu OSN o vyšetřování údajných válečných zločinů v Gaze v červenci a srpnu loňského roku, s uspokojením jsem konstatoval, že raketovou palbu Hamásu za zločin považují. Ale ty izraelské „zločiny“?

„Zdá se, že obvyklou praxí izraelské armády bylo varovat obyvatele, aby oblast opustili, a následně všechny, kdo zůstali, považovat za radikály. Je tedy pravděpodobné, že útoky mířily na civilisty,“ cituje zprávu server iDnes. To má prý být onen válečný zločin Izraele, nad čímž zůstává rozum stát.

Jak to vlastně s tou válkou v Pásmu Gazy tedy bylo?

Nejprve Hamás zavraždil tři židovské studenty na Západním břehu Jordánu. Pak začali teroristé z této organizace systematickou raketovou kampaň proti izraelským městům, proti civilním cílům. Celkem vystřelili více než 6000 tisíc raket. Pátý den ostřelování odpověděla izraelská armáda akcí Ochranné ostří. Při ní odpálila více než 50 tisíc granátů a raket.

Hamás s oblibou odpaluje rakety z civilních zařízení, tři sta raket z Gazy odpálili z mešit, dvě stě ze škol - a rakety palestinští Arabi skladovali i ve školách, které financují organizace OSN. Proto musela izraelská armáda často ostřelovat, či z letadel bombardovat, původně civilní cíle, které Hamás proměnil v objekty vojenské.

V průběhu operace bylo chráněno civilní obyvatelstvo Gazy lépe než kdykoliv předtím v jakémkoliv jiném válečném konfliktu na planetě. Pokud chtěla izraelská armáda udeřit na civilní cíle, nejprve zatelefonovali na všechny telefony v oblasti a lidi varovali. Pak letadla shodila letáky a výstražné bombičky - v podstatě jen petardy. Ty říkaly: „Utíkejte, teď to bouchne“. A teprve pak přišly skutečné bomby. V době, kdy v (třeba) bloku domů už nebyl nejen žádný příčetný civilista, ale ani ti chytřejší členové Hamásu.

Z této maximální ochrany civilistů však OSN vyvozuje, že „útoky mířily na civilisty“. To je takový logický kotrmelec, že při mých životních zkušenostech nemohu nemyslet na intoxikaci. Takže: Nevíte prosím někdo něco o tom, že by se OSN přestěhovala do nizozemského Amsterdamu a tu zprávu vydal někdo úplně zkouřený?