Intriky a úklady na dvoře Miloše Zemana

Intriky a úklady na dvoře Miloše Zemana Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Někdo je tady idiot a lže. Zemanův tým prý odmítl obsluhu handicapovanými, Hrad to popírá

Deník Právo dnes na titulní straně opatřil svůj hlavní text třeskutým titulkem: „Zemanův tým si nepřál, aby prezidenta obsluhovali handicapovaní. Uklízet mohli.“ Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to označil za lež. Když ale čteme to, co napsaly noviny a co říká Pražský hrad, jsou v tom rozpory. Někdo tady zcela záměrně lže. A někdo se navíc chová jako naprostý idiot.

List Právo napsal, že zástupci Pražského hradu odmítli obsluhu handicapovanými při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v restauraci Křinického pivovaru v Krásné Lípě na Děčínsku. Má k tomu i vyjádření majitele pivovaru a restaurace Jana Srba: „Část našeho personálu jsou handicapovaní a na obsluhu prezidenta jsme z prezidentské kanceláře dostali nějaké požadavky a ty jsme museli splnit. Nebyli jsme s to zvládnout to vlastními silami, takže jsme se museli domluvit s hotelovou školou, která nám poskytla studenty, kteří obsluhovali.“ Podle novin dostali handicapovaní zaměstnanci volno, aniž si to přáli.

Miroslav Čonda, jeden z handicapovaných, k tomu novinářům sdělil: „Chápu, že mě nechtějí, že nejsem vyučen. Ale pracuji tady už rok a půl, od začátku, kdy otevřeli. Hosté i šéfové jsou s naší prací spokojeni. Mrzí mě, že nemůžu dát panu prezidentovi pivo…“

Majitel pivovaru podle všeho vyhověl některým „požadavkům“ Pražského hradu v případě svých zaměstnanců, a proto je největším provinilcem v celém případu on sám. Jakýkoli podobný požadavek měl odmítnout, i kdyby se jednalo o papeže. Že vůbec něco takového ale někdo z kanceláře Hradu nastolil, je nestoudné a neomluvitelné.

A teď pozor: Zeman ústy Ovčáčka (jinak to být ani nemůže, a pokud je, tak je to další prezidentovo selhání) oznamuje, že deník Právo lže. Že vše je vymyšlené. Tomu se vzpírá logika i forma, jakou je článek napsaný. Nejsou tam totiž žádné novinářské obezličky, jako bývají například „nejmenované zdroje“ nebo „člověk, který zná situaci“. Všechno je opatřeno citáty konkrétních lidí. Všichni lžou, jen Ovčáček se Zemanem říkají pravdu? Tomu těžko uvěřit.

„Tvrzení v článku v dnešním vydání deníku Právo, že Kancelář prezidenta republiky vznesla požadavek, aby při pracovním obědě prezidenta republiky neobsluhovali handicapovaní, je zcela lživé," uvedl Ovčáček.

Pak nastupuje na scénu provozní Křinického pivovaru Roman Kadlec. Ten se ovšem v článku Práva nevyskytuje, tam je pouze majitel Srb. Kadlec říká, že pan Čonda (handicapovaný, jenž se vyjadřuje k věci v novinách) měl v daný den volno. To sedí. Jenže to nahrává spíše tomu, co napsaly noviny.

Kadlec pak agentuře ČTK včera dopoledne sdělil, že z prezidentské kanceláře ani od nikoho jiného nezazněl žádný požadavek na to, aby mezi obsluhou nebyli handicapovaní. "Servírce bez ruky jsem to nabídl, ale ona sama odmítla s tím, že pana prezidenta nepůjde obsluhovat," zdůraznil Kadlec. Jeho šéf ale tvrdí, že požadavky zazněly. Proč to nepopřel sám majitel? To by mohlo nasvědčovat tomu, že existuje nahrávka, na níž to říká Právu.

Někdo v případě kauzy v pivovaru nestydatě a nehorázně lže a chová se jako idiot, protože se jedná o nemocné lidi, a někdo si hraje s jejich osudem. Nezdá se ale, že by to byl deník Právo. Počkejme si na vývoj, bude ještě zajímavý.

Miloš Zeman byl nedávno kritizován kvůli svému výroku o nevhodnosti společného vzdělávání handicapovaných a zdravých dětí. V úterý proto v Krásné Lípě protestovaly asi tři desítky postižených ze Šluknovského výběžku. S hlavou státu chtěli o výrocích, které pronesl před třemi týdny, diskutovat, jenže on jim řekl pár vět a odešel. Nemocným pak zcela nesmyslně a drze doporučil, aby „byli odvážní a přijeli za ním do Varnsdorfu“.