Jamie Oliver

Jamie Oliver Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Slavný kuchař Jamie Oliver by rád daň z cukru. Měl by se spíše držet vaření a nepolitikařit

Podle celosvětové kuchařské celebrity Jamieho Olivera, který je vzorem i pro naše kulinářské hvězdy (samozřejmě kromě Ládi Hrušky, ten má svoji cestu), by měla být zavedena ve Velké Británii speciální daň z cukru, aby tak vláda bojovala s obezitou. Podobnou daň už mají ve Francii. Bojovat s tímto problémem je ale potřeba zcela jinak.

„Cukr je bezpochyby po cigaretách další zlo. Měl by být zdaněn stejně jako tabák. Nejsem vášnivým fanouškem zdaňování, ale když vidíme, že dvě třetiny výdajů ve zdravotnictví jsou spojeny se stravováním, pak ano – potřebujeme radikální změnu,“ řekl Jamie Oliver deníku Daily Mail.

Oliver dříve vedl kampaň za lepší stravování dětí ve školách. Osvěta touto cestou byla a je správná. Ale nakazování skrze stát nefunguje. To by si měl uvědomit i slavný kuchař, jestli chce opravdu něco změnit na stravování lidí.

Když podobnou daň zavedlo v roce 2011 Dánsko, rychle ji zase opustilo. Skandinávská země zavedla daň z tuku na jídla obsahující více než 2,3 procenta tuku, včetně mléka, masa a dalších výrobků. Podle BBC ale dánské ministerstvo financí po roce oznámilo zrušení daně a zastavilo i přípravu na zavedení daně z cukru. Důvodem bylo to, že obyvatelé své stravovací návyky nijak nezměnili a jen začali více jezdit za nákupy do zahraničí. Navíc daň představovala velkou byrokratickou zátěž pro firmy a ohrožovala pracovní místa.

V roce 2012 zavedli daň na sladké nápoje i ve Francii – ve výši 7,16 eurocentu (2 koruny) na litr. Firma Coca Cola podle deníku Daily Mail tam kvůli tomu na protest zrušila plánovanou investici za 17 milionů eur (půl miliardy korun). „Je to symbolický protest proti dani, která trestá naši společnost a stigmatizuje náš výrobek,“ informovala k tomu.

Jamie Oliver si jistě zaslouží respekt jako kuchař. Pokud mu ale vadí, že lidé, kteří žijí zdravě, skrze státní zdravotnický systém doplácejí na lidi, kteří jedí nezdravě a kouří, měl by bojovat za radikální změnu zdravotnictví. Aby ten, kdo si ničí zdraví, si jeho léčbu také platil.