Kurzarbeit

Kurzarbeit Zdroj: Marek Douša

ANDREA HOLOPOVÁ: Firmy v Německu plánují propouštění. Kvůli minimální mzdě, kterou u nás oslavujeme

Německo od ledna příštího roku zavádí minimální mzdu 235 korun za hodinu. Západní části našeho souseda se minimální mzda příliš nedotkne, ale firmy v zemích bývalého východního Německa plánují propouštění. Vyplývá to z průzkumu německého institutu Ifo.

Německo žádnou zákonnou minimální mzdu dosud nemělo. Podobně jako ji nemá Švýcarsko, Itálie nebo Švédsko. Od 1. ledna 2015 má být ale zavedena celoněmecká minimální mzda ve výši 8,50 eura (235 korun) na hodinu.

Jiný dopad bude mít ale minimální mzda v západních spolkových zemích a jiný ve východních. Zatímco například v Bavorsku představuje minimální mzda ve výši 8,5 eura 38 procent průměrného platu, tak v Sasku je to více než polovina. To znamená, že v Sasku dnes pracuje více lidí za mzdu, která je nižší než minimální mzda vyhlášená pro celé Německo. Problém tedy je, že platí jednotně pro bohatší i pro chudší spolkové země.

Jak se ale firmy zachovají, když budou muset svým zaměstnancům platit v přepočtu na hodinu více?

Podle průzkumu výzkumného institutu Ifo plánuje 26 procent firem, kterých se minimální mzda dotkne, buď zvýšení cen, 23 procent chce omezit bonusy k platu, 22 bude propouštět a 18 procent plánuje omezit pracovní dobu zaměstnanců. Jen 43 procent firem neplánuje žádná opatření.

Nejvíc se podle studie minimální mzda dotkne hoteliérství a pohostinství, kde zasáhne 72 procent firem. V maloobchodu zasáhne minimální mzda na západě Německa 39 procent společností, ale na východě země až 61 procent.