Miloš Zeman a Nicolas Soames

Miloš Zeman a Nicolas Soames Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Zeman přednesl překvapivý projev při předávání vyznamenání. A byla to dobrá řeč

Prezident Miloš Zeman jde mnoha lidem nekonečně na nervy a některé jeho názory a komentáře jsou skutečně pochybné. Ovšem v úterý večer při předávání státních vyznamenání Zeman překvapil a přednesl zajímavou řeč, ve které připomněl některé důležité okamžiky české historie.

Není sice jasné, za co udělil prezident vyznamenání režisérům Sedláčkovi (točil o Zemanovi film a přišel jako buran a pitomec na předávání řádů v jakési mikině) a Renčovi (točil Zemanovi volební klip), či slovenskému premiérovi Ficovi (kamarádí se Zemanem), ale výběr dalších oceněných se nedá moc zpochybnit. A letos se nedá ani moc zpochybnit projev hlavy státu.

Zeman nečekaně nehovořil obecně a neurčitě o problémech země a světa, ale přes příběhy některých oceněných poukázal na věci, které ovlivnily naše dějiny. Hovořil o boji proti totalitě (farář Toufar), proti komunistickému režimu (písničkář Karel Kryl a disident Jičínský), či válce proti terorismu (oceněním vojáků z Afghánistánu). V tomto posledním případě se prezident zastal vojáků v zahraničních misích před internetovým náletem, při kterém byli obviňováni, že jsou „žoldáci“.

Bylo vidět, že když se Zeman vyhýbá věcem, kterým jen málo rozumí (nikdo nemůže obsáhnout všechno), dokáže mluvit jako státník. A to jsme od jeho zvolení v lednu minulého roku v podstatě neviděli. V úterý večer při státním svátku Miloš Zeman konečně naplnil svůj slib, že bude „prezidentem dolních deseti milionů“.

Jak dlouho mu to ale vydrží? Stačí si vzpomenout na to, že ten samý den ráno přiletěl z Číny miliardářským letadlem soukromých firem, což se s „prezidentem dolních deseti milionů“ ale sakra míjí.