Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Trest smrti je zcela nepřijatelný! Babiš jen populisticky mlží

Andrej Babiš zvedl téma trestu smrti z podlahy zaplivaných nádražních pivnic a umístil je do veřejného prostoru v době, kdy se tím zavděčí spoustě hloupých, zlých nebo prostě jenom jednoduchých lidí.

Jsem samozřejmě hustě podjatý, za zrušení trestu smrti jsem na jaře 1990 dokonce držel hladovku. Myslím, že ničemu nepomohla — atmosféra ve společnosti byla tehdy taková, že by trest smrti v České republice zrušili i bez ní. Ale mě bude do smrti hřát, že jsem alespoň k ukončení státem posvěceného zabíjení přiložil polínko.

Existují důvody pro trest smrti i proti němu. Je však jeden zásadní argument, přes nějž nejede vlak a který je možné opominout jen při popravách (například) Saddáma Husajna nebo při lynči Mu’ammara Kaddáfího. U těch se šlo na jistotu, tam bylo jisté, že za zločiny diktatur, jež vytvořili, mohou právě oni. U všech ostatních — i třeba V.I.P. — odsouzenců nikdy nemáme stoprocentní jistotu, že nepopravujeme nevinného.

Jsem velice rád, když technokratičtí optimisté začnou při tomto argumentu fabulovat, že dnes jsou vyšetřovací metody tak pokročilé, že je omyl vyloučen. Je to hloupost, každé rozhodování, které činí lidé, je zatíženo větší či menší mírou chybovosti. A „drobná chyba“, jako popravení nevinného, je zcela nepřijatelná, společnost takové riziko nemůže nést.

Tři dny před tím, než Babiš — u vědomí, že po tom národ volá — vzkřísil mumifikovanou debatu o trestu smrti, vyšel v jeho vlastních novinách článek, jenž jej usvědčuje buď z naprosté hlouposti, anebo z naprosto neetického populismu. Článek, ze kterého bez jakýchkoliv diskusí vyplývá, že obnovení trestu smrti nesmíme nikdy dopustit. Cituji idnes.cz, server vlastněný panem Babišem: „Podle studie, kterou pomocí posledních statistických technik nedávno vypracovali profesoři práva a statistici z předních amerických univerzit, soudy mezi roky 1973 až 2004 poslaly na smrt přibližně 340 nevinných lidí.“

Dokážu si představit, že Andreji Babišovi je to jedno. My ostatní ale nesmíme připustit, aby se o něčem jako obnovení trestu smrti vůbec začalo diskutovat, stejně jako nesmíme připustit diskusi o zavedení ženské obřízky či dalších divošských barbarismů. Protože ani odříznutí hlavy, ani odříznutí klitorisu do civilizovaného světa nepatří.