Volby

Volby Zdroj: Profimedia.cz

Volič není idiot. Co je divného na tom, že nepřišel? Demokracie je právo volby

K volbám do Evropského parlamentu se dostavil rekordně nízký počet voličů. Jen něco méně než 18 procent. Okamžitě se začali hledat viníci. Není to sice nejlepší vizitka české společnosti, ale proč to hned na někoho házet. Lidé nepřišli z jednoduchého důvodu – většina voličů pochopila, že svým hlasováním nemohou nic v EU ovlivnit a změnit.

Mediální mudrlanti, experti z oborů politologie a sociologie i odborníci na marketing a reklamu ale ihned našli různé viníky neutěšené volební účasti. Zde ti „zlořádi“ jsou:

Voliči, kteří nepřišli. V překladu: Jste neschopní idioti. Většina voličů prý nepochopila, o co v Evropské unii jde a jak je to strašně důležité. Skutečně? Opak je pravdou. Mnozí voliči velmi dobře pochopili, o co jde – že evropští byrokraté je považují za jakýsi obtěžující hmyz, který sice musí existovat, ale „my v Bruselu“ nakonec i tak rozhodneme, jak chceme. Typickým příkladem podobně nesmyslného uvažování je Pavel Telička, volební lídr vítězného hnutí ANO. Ten by svoji „eurochytrost“ mohl rozdávat stejně, jako nabízel lidem koblihy.

Nevolit je přitom svatým právem každého. Nikdo není ani méněcenný, ani myšlenkově nedostatečný jen proto, že nevolil. Pořád omílaná fráze, že pak by si ale neměl na nic stěžovat, také neobstojí. Demokracie je právo volby, ne povinností řídit se názorem někoho jiného. Každý volič je svébytným pánem nad svým osudem. Pokud nepřišel, tak nepřišel. Svět se nezboří. Ani česká demokracie, ani naše politická scéna, ani bruselská věrchuška nebudou kvůli tomu horší či lepší.

Neschopná média. V překladu: Děláte to fakt blbě. Česká média prý málo o Evropské unii informují, šíří nesmysly a dezinformace. Pravda je ale taková, že nikdy předtím se u nás neobjevilo před volbami do Evropského parlamentu tolik různých informací o hlasování, o kandidátech, o tom, o co se hraje. Účast to nezlepšilo, jenže z úplně jiného důvodu. Některá média udělala z politiky už dávno odpornou věc, svinstvo, kterým je neradno se umazat. Všude prý vládne korupce, nic nefunguje normálně, kauza střídá kauzu. Pravda to není, ale podobný stav mysli se médiím podařil u naší veřejnosti navodit. Jak to vrátit zpět, neví vůbec nikdo.

Ještě neschopnější jsou politici. V překladu: Už to nedělejte. Podle jedné z teorií politici nedokážou vysvětlit, co se v Evropské unii děje. Toho si někdo skutečně všiml? Není přece pravda, že v kampani se kandidáti nesnažili veřejnosti problémy vysvětlovat (jistě, každý s jinou erudicí, schopností a naléhavostí). Jenže pokud chcete někomu něco sdělit, musí být na příjmu i druhá strana. A to nebyla ani teď, ani v minulosti. Tvrdit ale o většině politiků, že se vůbec nesnaží a nedělají nic, je další mýtus. Bohužel někteří toho dělají až moc. Že, pane Okamuro?

Volební účast byla v posledních volbách skutečně mizerná. Vzorce chování voličů, kteří nepřišli, byly ale velmi pochopitelné a jasné.