Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Česko jako Absurdistán. Policie selhala, dostala pokutu za to, že zveřejnila video s Nagyovou

Česko je zemí neomezených možností, o kterých se v jiných státech Evropské unie nikomu ani nesní. Například Úřad pro ochranu osobních údajů teď udělil pokutu řediteli Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertu Šlachtovi, protože předal video o Janě Nagyové České televizi. Takže jeden z nejvýznamnějších policistů v zemi pochybil, ale ministr vnitra nedělá nic.

Už jsme měli dva policejní prezidenty, což byla nenormální situace, která nemá ve světě obdoby. Potrestán za to nebyl nikdo. Odvolaný ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal se chce soudit s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a považuje svůj konec za protiprávní. Další absurdní situace, kdy můžeme mít dva šéfy věznic. A rada Ústavu pro studium totalitních režimů čelí trestnímu oznámení za nezákonný postup při výběru nového ředitele Zdeňka Hazdry.

Podobné situace jsou něčím, co českou státní správu i politickou scénu degraduje.

Například ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta pro web aktuálně.cz řekl, že je rozhodnutím Úřadu pro ochranu osobních údajů „velmi naštvaný“. Ale proč? Pokud porušil předpisy, tak má být hnán k odpovědnosti. Celou kauzu Nagyová společně se statním zástupcem Ivo Ištvanem totiž místo jasných a precizně připravených rozhodnutí a důkazů ženou přes media. Využil k tomu i Českou televizi. Ta k tomu ale sama svolila prostřednictvím diskusního pořadu moderátora Václava Moravce, kde bylo video odvysíláno.

Pan Šlachta by měl ale vědět, že podle článku 112 Ústavy tvoří Ústavní pořádek České republiky i Listina základních práv a svobod. V Hlavě druhé (lidská práva a základní svobody), v Oddíle prvním (základní lidská práva a svobody) této Listiny je i článek 10, v jehož třetím odstavci se píše: „Každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě.“

Nehodnotíme, čeho se Jana Nagyová dopustila či nedopustila, o tom ať rozhodne soud. Robert Šlachta by se ale za únik s videem o jejím zadržení, měl Nagyové minimálně omluvit. „Velmi naštvaný“ by měl tady být totiž někdo úplně jiný.