Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Česká televize

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Babiš vyhrožuje novinářům, iDnes o tom mlčí

V pondělí došlo k zatím nejostřejšímu politickému útoku na média od roku 1989. Zaútočil Andrej Babiš, začal na vládním brífingu vyhrožovat novináři, který kladl nepříjemné otázky. Server iDnes jeho útok taktně zamlčel.

Paní ministryně spravedlnosti Helena Válková (za Babišovo ANO) pronesla pro server Echo24.cz výrok, který lze tesat rovnou do loveckého salámu. „Ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo.“ Když se ozvali v podstatě všichni slušní lidé a okřikli ji, stala se z výroku mediální událost. A tak se na něj šéfa hnutí ANO Andreje Babiše zeptal reportér téhož serveru. Co na to jako říká. Pan ministr financí, šéf „finanční daňové rozvědky“ odpověděl sprškou obvinění, jaké je Echo24.cz spiknutím proti němu, že dělají pro Kalouska s Romanem, a také řekl novináři cosi zcela neomluvitelného: "Doufám, že váš bílý kůň, ten Klenor, (myslí majitele serveru Echo24.cz, pozn. red.) protože se povídá leccos, kdo to financuje, má dostatečně velké majetkové přiznání, aby prokázal ty vaše náklady."

Jinak řečeno - ministr financí na tiskové konferenci vlády téměř otevřeně vyhrožuje majiteli média, které pana ministra kritizovalo, nějakou daňovou šťárou. Šťárou, ke které má dostatečné úřední kompetence. Je to samozřejmě zcela nepřijatelné a posouvá to celou českou politickou scénu někam daleko na Východ. Měla by na to okamžitě reagovat všechna média. Zvláště ta zpravodajská.

Je symptomatické, že iDnes.cz - tedy server vlastněný panem ministrem - celou nehoráznost zamáznul. Na serveru je z brífinku video. Bohužel jak na potvoru zachycuje jen to, jak Babiš říká: „Děláte to pro Kalouska s Romanem.“ To, jak pan ministr dvě minuty předtím zcela zásadně zneužil svou pravomoc a pokusil se zastrašit kritické médium, kolegům ze serveru iDnes.cz jaksi uteklo. K vidění zde.

Na serveru České televize, kde je brífink archivován, to můžete ale vidět v původním znění a bez titulků zde.

Že bude iDnes.cz krýt páně Babišovy fauly, nikoho nemůže překvapit. Velmi na pováženou však je, že se vyhrožování pana ministra nedostalo do večerních Událostí ČT. Přestože v archivu na serveru televize existuje záznam, nikdo z této instituce veřejné služby neměl potřebu tu záležitost do Událostí zapracovat, a dokonce o tom není zmínka ani v dlouhém redakčním komentáři, který video doprovází.

Takže suma sumárum: iDnes.cz ten Babišův neuvěřitelný faul zatloukla, ČT sice archivuje záznam, ale zásadně o Babišových výhrůžkách nemluví. Je obdivuhodné, jak účinné mediální ticho dokáže pan ministr kolem svých malérů vytvořit. A stejně obdivuhodné je, jak hanebně vyhrožuje zneužitím svých pravomocí médiím, která si dosud nekoupil. Svým vlastním obchodním konkurentům. Čistší ukázku absolutního střetu zájmů tato zem ještě nezažila.