Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Babišovi chybí v rozpočtu peníze. Poplatky v nemocnici jsou znovu ve hře

Stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici nejprve zrušil Ústavní soud. Bývalá Rusnokova vláda požádala sněmovnu o uzákonění mírnějšího poplatku ve výši 60 korun na stravu v nemocnici. Nynější vláda ale návrh stáhla – nechtěla žádné poplatky. Teď se ovšem potýká s problémem, jak nahradit nemocnicím chybějící miliardy.

Ministr financí Andrej Babiš otočil a chce poplatky znovu zavést. K němu se nyní přidali i lidovci. Koalici tak čeká nový spor. ČSSD a její ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chtějí chybějící peníze nemocnicím vykompenzovat platbami ze státního rozpočtu, na to ale peníze v rozpočtu nejsou. Koalice tak, zdá se, tápe. Před volbami mluvili politici především o tom, že získají desítky miliard omezením daňových úniků. To se jim zatím nepovedlo (třeba se tak někdy stane, ale k tomu je potřeba nějaká doba), a tak jediným výsledkem je, že státní dluh dále narůstá.

V koaliční smlouvě se domluvili na vytvoření nového úřadu na přerozdělování vybraného zdravotního pojištění, teď se hádají o platby nemocnicím. Možná by místo vymýšlení nových úřadů mohli naopak nějaké zrušit a tím chybějící peníze získat. To je nejspíš ale vůbec nenapadlo.

České zdravotnictví se potýká s finančními problémy dlouhodobě a vlády opakovaně doplňují zdravotním pojišťovnám peníze z rozpočtu. A to celkově pojišťovny hospodaří s částkou vyšší než 220 miliard ročně. Lidé platí pojišťovnám 13,5 procenta ze mzdy a stát jim přidává za důchodce a děti dalších asi 53 miliard. Na poplatcích lidé zaplatili další čtyři miliardy a za léky 17 miliard. Do zdravotnictví tak proudí obrovské sumy peněz, které jsou často utráceny neefektivně a případné znovuzavedení poplatků na tom mnoho nezmění.