Miss UK

Miss UK Zdroj: Facebook Miss UK/foto Marie Bauerová

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Podle studentek jsou ženy hnusný a smrděj

Bizarní iniciativa proti soutěži krásy Miss Univerzita Karlova konečně přiznala barvu. Její iniciátorky si myslí, že na vysokých školách by se mělo učit, že ženy jsou hnusné.

Ne serveru a2arm.cz vyšel rozhovor s jednou z nejhlasitějších protestantek proti univerzitní Miss. Server přistihl in flagranti Kateřinu Kňapovou, jednu z aktivistek proti soutěži. "Podle mě by akademická půda neměla být prostředím, kde se nekriticky přejímá mainstreamová představa o ženě jako krásném objektu, ale právě naopak." sdělila tato odvážná feministka novinářům. Dále pronesla velmi hlubokou myšlenku: "V kontextu nátlaku, který je na ženy (ale nejen na ně) z hlediska určitého ideálu krásy spojeného s mládím a dokonalou, štíhlou postavou vyvíjen, jsou tyto soutěže samozřejmě velmi problematické."

Podívejme se na výroky milé studentky podrobněji. Akademická půda by neměla akceptovat obvyklé představy, že jsou ženy krásné, říká mladá revolucionářka. Ať tu větu čtu kolikrát chci, pořád mi z ní čouhá, že správné by tedy bylo, kdyby se na vysokých školách učilo, že ženy jsou hnusný a smrděj. Jak jinak vyložit myšlenku, že by se o ženách nemělo mluvit jako o něčem krásném, ale právě naopak? Tím opakem samozřejmě je, že ženy jsou odporný. Jako absolvent FF UK důrazně protestuji, aby se něco takového na UK učilo, protože alespoň některé ženy skutečně jsou krásnými objekty, srovnatelnými s uměleckým dílem, a je to dobře.

Podívejme se nyní na druhý citát angažované feministky: Soutěže Miss jsou prý problematické, protože ukazují hezké ženy s dokonalou postavou! A to samozřejmě, byť to autorka výroku neříká na plnou hubu, vyvolává závist a komplexy u tlustých, bachratých a neforemných. Podle stejné logiky by ale - pokud se z tohoto důvodu mají zakazovat soutěže krásy - měly zakázat i soutěže designu, květinářské soutěže, a konečně i celý sport a umění. Protože kalokagathia, jednota zdravého a krásného těla i ducha, může v blbých a ošklivých vyvolat komplex.

Že je podobný požadavek zakázat kulturu a sport blbavý, netřeba vysvětlovat. Musíme si ale uvědomit, že stejně blbavý je boj proti universitní Miss. Mezi studentkami je spousta krásných děvčat - a ty si mají té krásy užít, protože o nic nás, ženy i muže, čas nepřipravuje rychleji než právě o fyzickou krásu. Skutečnost, že je dáma studentka - a tudíž je chytrá - rozhodně nesmí znamenat, že se nemůže pochlubit svou fyzickou krásou a být na ni hrdá.

Rozhovor najdete ZDE!