Berbr

Berbr Zdroj: Sport / Barbora Reichová

PETR KOLÁŘ: Bafuňář Berbr má dobrou průpravu. Jako estébák bojoval proti „vnějšímu nepříteli“

Jediný kandidát na šéfa tuzemských fotbalových bafuňářů Miroslav Pelta o něm před sobotní volbou prohlašuje, že je v českém fotbale „nejpracovitější, má klady i zápory, ale je aktivní“.

Řeč je o zlopověstném plzeňském šíbrovi Romanu Berbrovi, kandidátovi na místopředsedu Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Pelta mu sice vytkl některé jeho „mediální výroky“, ale aby nebylo pochyb, kandiduje podle svých slov „s ním, ne proti němu“. Podle nejnovějšího zjištění deníku Insider byl Berbr „aktivní (a zjevně i pracovitý)“ i v komunistickém režimu.

Insider totiž citoval z knihy svého redaktora Luďka Mádla a jeho chystané knihy Kmotr fotbal, podle níž byl Berbr na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století spolupracovníkem komunistické tajné policie StB.

„Podle personálního spisu 807/54 z Archivu bezpečnostních složek byl Roman Berbr po dobu jednoho roku, přesně od 1. února 1979 do 31. ledna 1980, referentem 2. oddělení I. odboru správy StB KS SNB Plzeň. Berbr u StB pobíral funkční plat 2100 Kčs a příplatkem 400 Kč,“ uvedl Insider.

V tomto zařazení se měl Berbr věnovat „boji proti vnějšímu nepříteli‘. V praxi tedy sledoval a donášel například na západní diplomaty, sledoval kontakty obyvatel Československa s cizími státními příslušníky, prověřoval zaměstnance zahraničních obchodních společností či sledoval, zda někdo v jeho okolí nění západním agentem. Vzhledem k poloze Plzně se jednalo především o tehdejší Spolkovou republiku Německo.

Sám Berbr o tom pomlčel. Namísto toho tvrdí, že byl „jen“ sedm let u rozvědky, kde měl „na starosti Bundesnachrichtendienst, německou rozvědku. A Izraelce.“ O tom nikde v archivu zmínky nejsou. Ovšem jak Berbr dále říká, „to mě utužilo“.

Bezva. Chlapík, jenž se nyní po Peltově boku uchází o post místopředsedy FAČR je tedy „utužen“ už od doby služeb estébákům. Aspoň lze dedukovat, odkud nasbíral všechny své manýry, díky kterým kompletně ovládl nižší patra fotbalových soutěží. Třeba jako když nedávno zařídil, aby čtveřice týmů, jež podporovaly možnou Peltovu protikandidátku Markétu Haindlovou, prohrály v následujícím soutěžním kole při celkovém skóre 1:15, jejich hráči nafasovali celkem deset červených karet a následně neúměrně vysoké disciplinární stopky. Berbr jim pak přesně v duchu estébácké „noblesy“ doporučil, ať se odstěhují jinam, když se jim to nelíbí.

A jak asi Berbrova spolupráce s estébáky mohla konkrétně vypadat? Co třeba takto:

Zápis o vytěžení pramenu řídicím důstojníkem kpt. Kapříkem:

Pramen B. také uvedl, ze mu volala zájmova osoba XY. K podání zprávy pramene kpt. Kapříkovi došlo telefonicky:

Řídicí důstojník: Nazdaaar, Románku, ty divochu, jaká u tebe, ty vole?

Pramen: Ty krávo, mám hlavu jako střep, pohoštění bylo, vole, rumy byly.

Řídicí důstojník: To víš, u ...nás je to řehole, haha. A co pro mě máš, ty draku?

Pramen: Volal XY, ten dizoš.

Řídicí důstojník: Co chtěl?

Pramen: Nic.

Řídicí důstojník: Cos mu jako řek' na takovej blábol?

Pramen: Že esli se mu to nelíbí, tak se může vodstěhovat, vole.

Řídicí důstojník: Tak tos mu řek' dobře!

Pramen: Dyk my sme v tom režimu jenom nosiči ryb, ty krávo. Hele, sám se ten komunismus neudělá, že jo.

Řídící důstojník: Tak to víš přesně, vo čem jako mluvim. Hele, řekni mu, že esli se nevodstěhuje, tak vsadíme na kříž. Eště na něj pro sichr nasadim Čapouna, a ten tam jako bude!

Pramen: Jasně, vole, inkognito!

Vypracoval: kpt. Kapřík

Další důvod, proč podpořit petici deníku Sport „Dejme fotbalovým kmotrům červenou!“ Jak uvedl šéfredaktor Sportu Lukáš Tomek, „Věříme, že to bude začátek celospolečenské diskuze o tom, jak fotbal vyvést z temnoty, do níž směřuje. Protože pokud se to nepodaří nyní a volby dopadnou podle očekávaného scénáře, v dalších letech bude stále těžší fotbal očistit“. Celý text výzvy naleznete zde.