Úvodník

Úvodník Zdroj: ČTK / Jan Malady

Viewegh, Klaus a Ježíšek

Spisovatel Michal Viewegh chce vydělat na Václavu Klausovi. Ve Vieweghově novém románu vystupuje prezident Klaus jako fiktivní postava a nepostrádá fiktivní atributy. Je sebestředný, ješitný, chorobně soutěživý. A je homosexuál.

 

Napsat o Klausovi, že je na kluky, pořád ještě znamená vyvolat v Česku poprask. Pro knihu, která za pár dnů vstupuje na trh, přitom není nic lepšího než pořádný skandál. A to se Vieweghovi povedlo. Jestliže se jeho poslední kniha Mafie v Praze prodala v nákladu sedmdesáti tisíc kusů a čtenáři za ni utratili více než dvacet miliónů korun, pak si lze jen těžko představit, kolik budou lidé ochotni utratit za „Kikinu“, jak prezidenta svého času překřtila herečka Eva Holubová.

 

Viewegh nemá Klause rád a často ho kritizuje. Už dlouho paroduje jeho projevy, upozorňuje na absurdní pasáže v jeho rozhovorech. „Klaus je zápornou postavou našich dějin. Klausovým oponentem jsem léta a doufám, že mi to historie přičte k dobru,“ řekl Viewegh minulý týden na besedě s gymnazisty v Ústí nad Orlicí. Spisovatel má samozřejmě právo parodovat si, koho chce. V nové knize si střílí i ze své kolegyně, která nedávno publikovala „fikci“ o svém intimním vztahu s Václavem Havlem, za což v jistých intelektuálních kruzích sklidila ostentativní projevy opovržení. „Kdyby se vám některé věty zdály být infantilní, tak jsem si je vypůjčoval z knihy Ireny Obermannové, to není moje vina,“ varoval Viewegh předem svoje čtenáře.

 

Ale je nějaký rozdíl v infantilitě Obermannové a Viewegha? Na jedné straně je tu zřejmě zhrzená milenka, která se snaží do světa vykřičet milostné city k muži, o jehož mimomanželských avantýrách se z nějakých zvláštních důvodů v Česku moc nemluví. Na druhé straně tu máme občana frustrovaného společenským úpadkem, spisovatele, jenž prvoplánově uráží hlavu státu, neboť ví, že se to lidem bude líbit. Ani jeden se však nesnaží zkoumat hlubší příčiny, jen povrchně popisují důsledky. A Viewegh to ještě koření hospodskými drby. Proto není velkým spisovatelem ve smyslu společenského významu, podařilo se mu jen zkřížit satiru Zuzany Bubílkové s průměrnou brazilskou telenovelou.

 

Přesto budou letošní Vánoce u Vieweghů bohaté. Jejich hlavním sponzorem nebude Ježíšek ani Santa, nýbrž Václav Klaus. Ale takový kapitalismus jsme přece chtěli. Bez přívlastků. Ať si každý prodává, co chce, a klidně ať to balí třeba do vánočního papíru s nápisy Pravda, Láska a Morálka. O všem nakonec stejně rozhoduje Trh. Navzdory veškeré spisovatelově snaze prezidenta pošpinit je právě tohle velkým vítězstvím ideologie zastávané Václavem Klausem.

 

A na ten přelomový společenský román o postkomunistické české společnosti si holt budeme muset nějaký čas počkat.