semafor

semafor Zdroj: archiv

Pozor, policejní dezinformace! Pravda o drogových testech

Policejní drogové testy nejsou schopné odhalit, zda řidič řídí zkouřený, nebo zda měl jointa před týdnem – tuto informaci zveřejnil server iDnes. Policie zde ale vypustila do světa alarmující dezinformaci; uvádíme ji tedy na pravou míru.

 

Článek Tomáše Tittla upozornil širokou veřejnost na důležitou skutečnost, kterou jsme zveřejnili na stránkách Reflex.cz v rubrice Vyhuleno. Policejní testy na údajně zdrogované řidiče totiž neodhalí, zda je řidič skutečně zkouřenej, nebo zda má v těle zbytky metabolity THC z minulosti, které ovšem nejsou psychoaktivní.

 

„Zákon nerozlišuje mezi aktivní a neaktivní složkou kanabinoidů. Člověk nemůže řídit, pokud je pod vlivem zakázaných látek,“ uvedl v článku šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. To samozřejmě není pravda, tak jsem se pana plukovníka optal, zda se uřekl, nebo zda to překroutil novinář. Odpověděl: „V prvé řadě jsem novináře odkázal na dopravní policii a MUDr. Balíkovou z toxikologie. Já jsem řekl jen, že pro policistu při běžné silniční kontrole je ze slinných testů či testů moči neprůkazná fáze přítomnosti metabolitů či aktuální intoxikace. Pro policistu na ulici je tento orientační test pouze pozitivní či negativní. Podle toho koná či nikoli. Mimochodem koho chráníme touto diskusí? Lidi, kteří v aktuální intoxikaci řídí vozidlo a ohrožují ostatní účastníky provozu? Pokud je to pravda, můžeme již dnes velmi nejednoznačnou judikaturu ještě více rozbředávat, jen se ptám cui bono??“

 

Upřímně z jeho slov nejsem moudrý, takže se pokusím věc vysvětlit:

 

Skutečnost je taková, že zákon zakazuje řídit pod vlivem psychoaktivních látek a důkazem toho, že jste pod vlivem psychoaktivních látek, je jejich přítomnost v krvi (ne v moči, potu či slinách). Marihuana obsahuje psychoaktivní tetrahydrocannabinol a cannabinidol, které se nejpozději do dvanácti hodin v těle uživatele rozloží na látky, jež psychoaktivní nejsou.

 

Policejní testy odhalí, zda člověk marihuanu kouří, to jest zda má v krvi cannabinoidy. Nejsou však schopné zjistit, zda jde o aktivní THC, nebo neaktivní metabolity. A těch můžete – podobně jako třeba aspirinu nebo vitaminu C – mít při řízení v krvi tolik, kolik chcete.

 

Co dělat v případě, že řídíte střízliví, ale policisté vám naměří orientačním testem z potu či slin, že marihuanu užíváte? U lékaře, kam vás odvezou, požadujte odběr krve, nikoli moči. Pokud vám lékař nevyhoví, požádejte o vyšetření krve s tím, že je uhradíte z vlastní kapsy (může to stát řádově několik tisícikorun). Získáte tím důkaz pro pozdější správní řízení. Také žádejte – v případě nezbytí i za vlastní peníze – orientační vyšetření a zprávu o tom, zda podle názoru lékaře jste pod vlivem drog. Pokud vám to lékař odmítne, vyhledejte okamžitě jinou nemocnici, kde si nechte udělat odběr a rozbor krve. Policisté vám nejspíše seberou papíry a předají věc do správního řízení a do jeho termínu budete jezdit tramvají. Ale k úřednímu jednání pak budete mít rozbor krve s nálezem „BEZ THC“.

 

A když to úředník neuzná, odvolejte se k soudu, protože jedině hladina drogy v krvi je důkazem toho, že je jedinec pod jejím vlivem.