památník Lindenskému povstání z roku 1903 v Makedonii, na jehož základě vznikla Kruševská republika

památník Lindenskému povstání z roku 1903 v Makedonii, na jehož základě vznikla Kruševská republika Zdroj: Valentin Jeck

mrakodrap Milana Miheliče, Ljublana
Budova telekomunikací, Janko Konstantinov, Skopje
Dinko Kovačić a Mihajlo Zorić, autoři tohoto komplexu ve Splitu
Andrija Mutnjakovič, Kosovo, univerzita v Prištině
Petrova Gora, Chorvatsko, památník povstání lidu Kordunu a Banji, Vojin Bakič
8
Fotogalerie

Skvosty brutalistické Jugoslávie: unikátní výstava připomíná časy maršála Tita

Zlatá éra brutalistické architektury. I tak lze pojmenovat období od jugoslávsko-sovětské roztržky v roce 1948 až do smrti maršála Tita v roce 1980. Newyorské Muzeum moderního umění se právě na tuto tematiku zaměřilo a svou expozici věnuje právě jugoslávským „brutálním“ skvostům.

Výstava ve slavné Momě bude pomocí fotografií, plakátů a přesných architektonických modelů ukazovat pětačtyřicetileté období, během nějž v Jugoslávii vznikala různorodá směsice pozoruhodné architektury. Přestože se jedná o architekturu „sovětského“ typu, kterou najdeme v celém bývalém východním bloku, lze v jugoslávských brutalistických stavbách nalézt mnohá specifika. Mezi jedno z hlavních patří jejich rozmanitost – ne nepodobná „jiné“ cestě, kterou se po jugoslávsko-sovětské roztržce tento mnohonárodnostní útvar vydal.

Ve vývoji této architektury hrála svou roli geografická poloha – mezi východem a západem, mezi totalitárními státy východního bloku a demokraciemi. Výstava začne zítra, v neděli 15. července a potvá až do 13. ledna 2019. V galerii níže si můžete prohlédnout ukázky, které v newyorském svatostánku umění budou k vidění.