Kyj s hřebíky. V jeho středu můžeme vidět nápis Ternopil, což je město ležící v západní části Ukrajiny, odkud vlastník zbraně pochází.

Kyj s hřebíky. V jeho středu můžeme vidět nápis Ternopil, což je město ležící v západní části Ukrajiny, odkud vlastník zbraně pochází. Zdroj: Tom Jamieson

Kyj s hřebíky. V jeho středu můžeme vidět nápis Ternopil, což je město ležící v západní části Ukrajiny, odkud vlastník zbraně pochází.
Podle Jamiesona měl každý demonstrant helmu, kuklu, nebo nějaký typ palice.
Tyto zbraně sice vypadají brutálně, ale nesmíme zapomenout, že v porovnání s moderními zbraněmi ozbrojených složek, byly spíše k smíchu.
Součástky pocházejí z granátu, který použila policie. Demonstranti u sebe často nosili části zbraní použitých právě proti nim.
“Potkal jsem nějakého člověka, řekl ahoj a zeptal se ho, jestli ho můžu vyfotit a aby mi o své zbrani něco pověděl. Do řeči vám ale hned skočil jeho kamarád a táhnul vás k jeho zbrani, a že bude na fotce vypadat lépe. Tohle předhánění, kdo má větší a drsnější zbraň,  jsem zažil mnohokrát,“ říká fotograf Jamieson.
17
Fotogalerie

Brutální zbraně ukrajinských revolucionářů

Zatímco většina fotoreportérů v minulých měsících na kyjevském Majdanu fotila přední linie krvavých demonstrací, fotograf Tom Jamieson se zaměřil na detaily zbraní protestujících. „Každý člověk měl u sebe něco, co se dá označit jako možná zbraň. Člověk si nemohl nevšimnout kutilství, kterým byla celá ukrajinská revoluce prolezlá. Od narychlo sestavených barikád až po improvizované neprůstřelné vesty. Všechno svépomocí,” říká Jamieson. Ostatně, podívejte se...