Raketoplán Atlantis je připraven ke startu

Raketoplán Atlantis je připraven ke startu Zdroj: Profimedia.cz

Raketoplán naposled startuje do kosmu. Sledujte živě

Pokud to dovolí počasí, tak se dnes raketoplán Atlantis vydá na svoji poslední vesmírnou cestu. Mise s označením STS-135 tak po třiceti letech americký program raketoplánů uzavře.

 

Podle plánu se má Atlantis od Země odpoutat v 17:26 středoevropského letního času. Start je však v tuto chvíli ohrožen kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám nad Floridou. Konečné rozhodnutí o případném odložení však přijde až těsně před samotným startem.

 

 

Neodletí-li Atlantis dnes, bude mít další možnost v sobotu a v neděli. Pokud však ani víkendové počasí nebude bezpečnému odletu nakloněno, naskytne se další příležitost až 16.července. Odpočítávání však v tuto chvíli pořád běží.

 

 

PROGRAM SPACE SHUTTLE:

 

ENTERPRISE

První zkonstruovaný raketoplán, ve vesmíru však nikdy nebyl. Sloužil pouze k testovacím účelům. Původně měl nést jméno Constitution, ale po petici fanoušků seriálu Star trek byl přejmenován na Enterprise.

 

COLUMBIA

První raketoplán na oběžné dráze, stalo se tak 12. dubna 1981. Celkem vykonal 28 misí, ve vesmíru byl 300 dní. 1. února 2003 byl zničen při nehodě při sestupu do zemské atmosféry, na palubě zahynulo všech sedm členů posádky

 

CHALLENGER

Druhý raketoplán, který vzlétl na oběžnou dráhu a to 4. dubna 1983. Odstartoval celkem desetkrát. Desátý start se mu však stal osudným a Challenger krátce po startu expolodoval. Ve vesmíru strávil celkem 62 dny.

 

DISCOVERY

Byl vyroben jako čtvrtý v pořadí. Na svůj první let se vydal 30. srpna 1984. V roce 1990 vynesl na oběžnou dráhu slavný Hubbleův teleskop. Celkem vykonal 39 letů.

 

ATLANTIS

Na svůj první let odstartoval 3. října 1985. K dnešnímu dni dokončil 32 misí. Na svůj poslední, třiatřicátý let se právě teď připravuje. Bude zároveň posledním raketoplánem, který se podívá do vesmíru.

 

ENDEAVOUR

Poslední vyrobený raketoplán. Postaven byl v roce 1991 jako náhrada za zničený Challenger. Do kosmu se poprvé vydal 7. května 1992, uskutečnil celkem 21 misí pří kterým strávil na oběžné dráze 219 dní.