solarni elektrarna

solarni elektrarna Zdroj: wikimedia.org

Proč jsou české solární panely zapadané sněhem?

Jel jsem v neděli po jedné východočeské silnici, zapnul rádio a tam aféra ministerstva životního prostředí. Shodou okolností jsem zrovna projížděl kolem lánu solárních panelů...

...bylo odpoledne, celý den nesněžilo. Ovšem panely byly kompletně pod sněhem. A že jich tam bylo. Proč?

Napadaly mě různé odpovědi. Třeba si někdo řekl, že když jsme si solární panely zvýhodnili kvůli boji proti globálnímu oteplování, budeme je používat jen, když je teplo. Nebo už se přišlo na to, že tím nad klimatem nezvítězíme?

Pak mi to došlo – nedávno dostavěná sluneční plantáž pravděpodobně teprve čeká na připojení k síti - a vyklízení sněhu z panelů by tedy byla čirá bláhovost.

Chudák majitel. Stát mu nejdříve před očima zamával příslibem snadných a garantovaných zisků - a potom se mu vysměje. Podle solárníků teď kvůli tlaku státu ČEZ či E.ON připojují nové panely pomalu, protože od příštího roku platí jiná pravidla a stát se snaží ušetřit.

Jde o pevně ukotvený princip: stát (tedy politici) vytvoří drahou špatnost (přehnané zvýhodnění), prozře, až když je pozdě (nebo až když se někteří napakují), a řeší to další špatností (zmatením podnikatelů).

 

Hlavně, že mají politici co na práci. Teď budou řešit kauzu Drobil, možný rozpad vlády, VV, atd. To je zase zaměstná. Snad alespoň nebudou mít čas na další nesmysly.