Jaroslav Berka

Jaroslav Berka Zdroj: Archív

Šéf Českých médií Berka se snaží zdiskreditovat nepohodlné novináře

Jaroslav Berka, majitel serveru Česká média a přítel generálního ředitele ČT Jiřího Janečka, se rozhodl potrestat novináře, kteří napsali o jeho podivných zakázkách pro Českou televizi. Některým telefonuje a nadává, o redaktorce Reflexu Adéle Knapové nechal kvůli jejímu textu Vejce a jitrnice se značkou ČT (vyšel v Reflexu č. 35) natočit reportáž. Článek popisuje propojení Berky a veřejnoprávní České televize.

 

Pamflet o Knapové natáčí Berkova agentura RTA. Přitom už když reportáž Reflexu o takzvané reality show Malá farma vznikala, objevila se od kolegů z jiných médií i z prostředí České televize varování, že Jaroslav Berka si to určitě nenechá líbit.

 

To ale není nic neobvyklého. Na podobné vydírání jsou už čeští novináři zvyklí. Vlna výhrůžek a osobních ataků v podstatě slouží jako ukazatel závažnosti a pravdivosti napsaného – pokud nadávky a pomluvy sílí, tím víc novinář trefil hřebíček na hlavičku.

 

V případě Jaroslava Berky jde ale o vyšší level útoku. Je tím už známý. Novinář či filmař, který mu zkříží cestu, má na dalších pár dnů i týdnů o zábavu postaráno. Berkův zaměstnanec volá na všechny strany, dotazuje se, vznáší obvinění, hledá v minulosti a vymýšlí o vybraném terči svůj vlastní příběh.

 

Adéla Knapová například v pátek 3. září hovořila s Barborou Půlpánovou, redaktorkou Berkovy RTA. A co zjistila? „Prý natáčí reportáž o tom, jak novináři pracují se zdroji. Když jsem se ale Půlpánové zeptala, jaké další kolegy podrobuje svému zkoumání, nedokázala odpovědět. Podle všeho jen lidi z Reflexu. Poté, co jsem jí vysvětlila, jak složitě a po několika liniích ověřujeme zdroje a informace, chtěla hlavně, abych dementovala slova Martina Mrnky o Malé farmě, přestože původně volala kvůli mé práci se zdroji v článku o ministru Bártovi. Nakonec mi řekla, že o mně natáčí proto, že jí Martin Mrnka řekl, že se mu nelíbí, co jsem o něm napsala. Řekla jsem jí, že ona sama porušila pravidla ověřování zdroje a důvěryhodnosti, když na popud kolegy a na příkaz šéfa natáčí reportáž o někom, kdo je jim nepohodlný, protože poukázal na podvod. Na to řekla hmm.“ Tak popisuje situaci kolegyně Adéla Knapová.

 

Podle Jaroslava Berky je však používání dezinformací legitimní. Dokonce o tom přednášel studentům VŠE v Praze. Stačí se podívat na přepis jeho přednášky z webu radiotv.cz: „Dezinformace musí vyhlížet natolik pravdivě, že jste ochotni jí uvěřit. A hlavně – dezinformace vám vytváří nějakou výhodu. Je to konkurenční boj.“

 

A co vyhrabou Česká média teď?