pákistán

pákistán Zdroj: Jan Šibík

Pákistánské povodně: Katastrofa ve stínu

Když letos Haiti zničilo zemětřesení, vybrala česká katolická charita 65 milionů korun; na povodně v Pákistánu naproti tomu zatím jen 400 tisíc. „Musím říct, že mě to drtí, 15 milionů lidí tam umírá hlady,“ řekla Reflexu Ilona Gajdíková, koordinátora pomoci pro Pákistán. 15 milionů lidí, to je Česko a Slovensko dohromady.

 

V pouhé geografické vzdálenosti příčina asi nevězí.

 

Haiti je prostě cool, kdežto v Pákistánu "žijou takový ty, co nutěj ženský nosit burky". Haiti, to je sexy raper Wyclef Jean, frontman Fugees, který se tam možná stane prezidentem, zatímco Pákistán, to jsou přece fousáči z Talibanu, kteří vloni před televizními kamerami podřízli geologa z Krakova Piotra Stanczaka.

 

„To, co se děje v Pákistánu, je jako pomalé tsunami,“ řekl generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Méně podpory totiž do Pákistánu posílá celý svět. CNN se to snaží odůvodnit pochybnostmi o tom, zda se peníze dostanou do těch správných rukou.

 

Když přišlo haitské tsunami (česká charita tehdy vybrala 65 milionů korun), spousta lidí třeštila oči, protože o existenci monstrózních vln slyšela poprvé v životě. Navíc spektakulární živel v Thajsku smetl i českou modelku Petru Němcovou.

 

V Pákistánu jsou povodně. Ale Pákistán? To nezní moc sexy. A povodně? „To známe.“ „Zatím jsme vybrali na Pákistán 2 miliony korun. V době, kdy jsme sbírku vyhlásili, totiž přišly povodně i do Čech,“ řekl David Grossmann, mluvčí společnosti Člověk v tísni. Opravdu to „známe“?

 

Celkově velká voda na severu Čech zasáhla 2 586 domácností. V Pákistánu spláchla oblast o rozloze Rakouska, Švýcarska a Belgie dohromady. Víc než 1600 lidí se utopilo nebo zemřelo na choleru. „Šíří se kožní nemoci, průjmy, paraziti. Miliony lidí nemají ani co pít a ještě to nekončí. Vodu, v níž se rozkládají těla, lidé filtrují přes plátno, pak do ní teprve dávají tablety. V Balúčistánu voda spláchla všechnu ornou půdu, není kam zasít,“ líčí Gajdíková. Čeká se hladomor.

 

Foto: Jan Šibík

 

Charitativní sbírky pořádají následující organizace:

Člověk v tísni: Přispívat lze přímo na konto sbírky SOS Pákistán 50985098/0300 nebo pomocí dárcovské textové zprávy DMS PAKISTAN na telefonní číslo 87777.

Charita: Sbírkové konto pro Pákistán: 3933682/0800 u České spořitelny, variabilní symbol: 132, nebo dárcovská textovka DMS POMOCPAKISTAN na telefonní číslo 87777.