Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Co dělat, když se vám zpozdí letadlo? Útěchou může být nemalá finanční kompenzace

S houstnoucí leteckou dopravou přibývá i počet případů, kdy cestující přiletí do cílové destinace s nemalým zpožděním, nebo jim kvůli souhře okolností dokonce uletí navazující letecký přípoj. Za tyto a další dopravní komplikace pak mohou klienti aerolinek požadovat kompenzace i v řádu mnoha tisíc korun.

I v České republice již existuje několik specializovaných agentur, které se za provizi zaměřují na zastupování cestujících aerolinek v takových případech. „Loni to bylo 21 tisíc případů. U klientů, u nichž skrze naše sofistikované metody určíme, že na kompenzaci skutečně mají nárok, je naše úspěšnost v jejím vymáhání 98 procent,“ říká František Herynk, ředitel společnosti Click2Claim, která je tuzemským lídrem v odvětví. Dalších 19 tisíc případů loni zprocesovala konkurenční společnost ClaimAir, s necelou tisícovkou žádostí se pak klienti obrátili na Úřad pro civilní letectví.

Úspěšný žadatel o finanční kompenzaci musí podle Nařízení Evropské unie č. 261/2004 splnit několik podmínek. Zaprvé by měl cestující do cílové destinace doletět minimálně s tříhodinovým zpožděním. Zadruhé je nezbytné, aby toto zpoždění bylo zaviněno dopravcem a ne okolnostmi, které aerolinka nemohla a nemůže ovlivnit.

Mezi takové okolnosti patří například počasí, stávka dalších subjektů, bezpečnostní situace, živelná katastrofa nebo omezení provozuschopnosti letiště. Poslední podmínkou je, aby cestující letěl s dopravcem, který sídlí na území Evropské unie, nebo aby let odlétal z letiště na území Evropské unie.

Pokud jsou tyto podmínky dodrženy a poškozený cestující se rozhodne vymáhat peníze zpět, může se těšit na zajímavé částky. U letů do 1500 kilometrů činí výše předepsané kompenzace 250 eur (6380 Kč), u letů od 1501 do 3500 kilometrů to je už 400 eur (10 200 Kč) a u letů nad 3501 kilometrů je předepsaná kompenzace 600 eur (15 300 Kč).

Více o kompenzacích za opožděný let si přečtěte v cestovatelské příloze aktuálního tištěného Reflexu.

Reflex 21/2018Reflex 21/2018|Archív