Video placeholde
Pražské Muzeum hraček: Kolekce medvídků Steiff
Pražské Muzeum hraček: Autíčka pro kluky
Pražské Muzeum hraček: Noční můra Karla Čapka - vitrína plná robotů
Pražské Muzeum hraček: 2000 let stará panenka z kosti
Pražské Muzeum hraček: Porcelánové panenky, které váží 2 a půl kila mají simulovat reálná miminka
18
Fotogalerie

2000 let stará panenka i Donald Trump v obležení barbín. Pražské muzeum hraček zabaví každého

V devětatřiceti vitrínách se ukrývají stovky exponátů, s nimiž si děti hrávaly tisíce let. V pražském Muzeu hraček najdete kostěnou panenku ze začátku našeho letopočtu, medvídky Steiff i barbíny s pravými diamanty a v norkovém kožichu. Slavná expozice, kterou založil filmař, malíř a karikaturista Ivan Steiger na Pražském hradě, se kvůli rekonstrukci tamních prostor musela přestěhovat na Staré Město. Najdete ji v Clam-Gallasově paláci a rozhodně stojí za vidění!   

V prvních dvou místnostech vás uvítají hračky z předválečné doby. Primitivní dřevěné a hliněné figurky ze starého Egypta tu doplňují nejrůznější starobylé panenky z vosku či porcelánu. Kluci tu zase najdou plechová autíčka, vláčky či populární vojáčky. Nechybí vitrínka s medvídky Steiff, jež poznáte podle knoflíku v uchu. „Tatínek se nechtěl smířit s tím, aby se celá výstava kvůli rekonstrukci Hradu na rok zavřela do sklepa. Naštěstí se mu ale podařilo s Archívem hlavního města Prahy dojednat tyto krásné prostory, kde najdou hračky dočasné útočiště,“ říká dcera zakladatele muzea Johanna Steigerová.

Plakát Muzea hraček v PrazePlakát Muzea hraček v Praze|Muzeum hraček

Třetí místnosti pak dominují panenky Barbie. Najdete tu i její méně slavnou předchůdkyni Bild Lili, která slavné panence posloužila za vzor. Oblečení i účesy „barbín“ odrážejí dobový vkus, a vy se tak můžete vydat na miniaturní módní exkurzi od 50. let do současnosti. Uvidíte i takové unikáty, jako oblečky, jež exkluzívně pro panenku navrhli světoví návrháři Karl Lagerfeld či Yves Saint-Laurent.

Ženské osazenstvo doplňují také plastoví muži – filmoví herci, zpěváci, hokejisté Jaromír Jágr i Wayne Gretzky a Donald Trump. Současného amerického prezidenta mají v expozici už přes 20 let. Nenachází se však ve společnosti amerických prezidentů, které najdete o pár kroků dál, ale obklopen těmi nejlépe oblečenými panenkami s diamanty a v pravých norkových kožiších.

Poslední místnost výstavy pak obsahuje hračky nejnovější. Superman v nadživotní velikosti tu dělá společnost armádě robotů či figurek ze Star Wars a Star Treku. Pokud se sem budete chtít vydat, muzeum se nachází v Clam-Gallasově paláci a otevřeno mají každý den od 10 do 18 hodin.