Lenka Bradáčová

Lenka Bradáčová Zdroj: Dan Materna / MF Dnes / Profimedia.cz

Soud projedná, zda se Bradáčová omluví Martincovi z protikorupční policie

Soud se dnes zabývá žalobou bývalého šéfa protikorupční policie Tomáše Martince na pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Martinec požaduje omluvu a 200 tisíc za to, že ho nařkla z vynášení informací.

Spor začal v březnu 2013, kdy Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) prošetřoval podezřelé IT zakázky na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Martinec se měl sejít s Bradáčovou a neformálně ji informovat, že prošetřovat budou i jejího manžela Tomáše Hájka, se kterým ovšem v té době již tři roky nežila. Podle policie šlo pouze o nestandardní postup ze strany šéfa ÚOKFK, nikoli nezákonnost či přestupek.

Bradáčová si podle všeho byla vědoma možné námitky z podjatosti, dozor na IT kauzou tak částečně převedla do Olomouce. Tato neoficiální cesta informací ze spisu k jejím uším ale u pražské vrchní zástupkyně vyvolala pochybnosti o tom, jak to na ÚOKFK chodí. V neformálním rozhovoru pro Pressklub rádia Frekvence 1 - vysílání už skončilo, ale mikrofony pořád snímaly - pronesla: „Jak jste se ptal na tu podjatost - je to vyrobený na mě. Děkuju, že jste se toho chytil. Přímo ÚOKFK. Já jsem čekala, kdy vám to Martinec prodá, tak to prodal. Děkuju.“

Tomáš Martinec přišel při vnitřním vyšetřování svého nakládání s informacemi na dva měsíce o desetinu platu, ale tlak, který na něj byl vyvíjen po Bradáčové náznaku o policejním vyrábění kauz a prodávání informací ze spisů nakonec neustál. Nepodrželi ho ani tehdejší ministr vnitra Jan Kubice či ministr spravedlnosti Pavel Blažek. V dubnu 2013 tedy oznámil, že za měsíc v čele protikorupčního útvaru skončí.

Martinec požaduje 200 tisíc a omluvu zaslanou do všech médií, která o kauze informovala, za porušení osobnostních práv, zejména lidské důstojnosti a vážnosti.